Първанов за 4-ти февруари: Обявиха ме за "предател", не съжалявам, че върнах мандата

OFFNews 04 февруари 2014 в 12:15 4880 9

Георги Първанов

Бях заклеймен и обявен за "предател", след като с Николай Добрев върнахме мандата за съставяне на правителство на 4-ти февруари 1997 г.

Това сподели президентът (2002-2012) и неформален лидер Георги Първанов на дискусия, организирана от Младежката историческа общност с тема "4 февруари 1997. Барикади, съгласие и разум (исторически анализ – 17 години по-късно)“.

Той уточни, че не е вярвал, че отново ще бъде заклеймен, визирайки атаките на лидерите на БСП от последните седмици.

Георги Първанов застана начела на БСП, след като на извънреден конгрес на партията в края на декември 1996 г. Жан Виденов подава оставка като премиер и председател на столетницата.

В 30 от 40-те дни протести, които бяха много по-настървени и по-агресивни от тези днес, стоях на "Позитано" 20 без парно, с прекъснати телефони и с трима души невъоръжена охрана, разказа Първанов. Кольо Добрев отслабна тогава 13 кг., а аз - само 8, допълни той.

Първанов напомни още, че на заседанието на Изпълнителното бюро не е взето решение дали да се състави правителство или да се върне мандата и водещият заседанието Стефан Гайтанджиев е обявил накрая, че Първанов и Кирил Добрев, кандидат за премиер, ще трябва да решат на срещата за връчването на мандата при президента Петър Стоянов.

При Стоянов двамата отишли с две папки - една със състав на кабинета и друга с документ за връщане на мандата. Хора на "Позитано" предлагали да се състави кабинет макар и само за няколко дни, за да покаже БСП, че може да излъчи правителство.

Това обаче щеше да катализира напрежението, да доведе до проливане на кръв и дори до гражданска война, смята Георги Първанов. Сигурно това ви звучи пресилено, но кадрите от онези дни го доказват, уточни той за младежите на срещата.

Когато се върнали на "Позитано" с Добрев, чули тежки упреци. Бившият вътрешен министър Любомир Начев попитал Първанов не го ли е срам. "Да, срам ме беше две години от вашето управление", отговорил бившият лидер на БСП.

Депутат от левицата, чието има Първанов не назова, попитал Николай Добрев колко са му платили, което разплакало Добрев.

Имаше реална истинска емоция, а не изкуствена като тази от последните дни, коментира още Първанов.

По думите му времето е доказало, че връщането на мандата е помогнал да се стигне до национално съгласие.

Той сподели още, че е имал тежки сблъсъци с бившия премиер Иван Костов, но винаги постигали съгласие при въпроси, изискващи Национално съгласие.

Първанов даде за пример периода на Югоембаргото, когато с Костов се разбрали, че на територията на България няма да бъдат приемани бежанци, а страната ни ще подкрепи изграждането на бежански лагер в Македония.

По това време се разбрахме и за валутния борд, и за членството в НАТО, допълни бившият президент.

Според него след 4-ти февруари 1997 г. левицата у нас е започнала да се променя в посока социалдемократизация, а той държи първия си мандат като президент именно на събитията от тази дата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!