Първанов: Ще направя отворена оферта на БСП за евроизборите

На президента му е рано за политически проект, смята основателят на АБВ

OFFNews 30 януари 2019 в 11:01 2542 3

Отчетът на държавния глава е една добра традиция в демократичния свят. Президентът трябва да бъде критичен и да бъде своеобразен коректив на другите власти, но това трябва да се случва периодично и по конкретни поводи.

Така коментира Георги Първанов, президент на България (2002-2012), отчета на президента Румен Радев за първите две години от мандата му.

„Постоянната висока свърхкритичност, да не кажа, негативизъм, когато се излъчва от институцията, кара хората да не възприемат тези оценки и впечатлението, което се създава, е за тежък конфликт, война между институциите. А това снема доверието. Давам му съвет да бъде остро критичен, но не ежедневно и не по всеки повод, защото тогава ще има по-голяма чуваемост“, обяви Първанов. 

Георги Първанов определи като очевиден стремежа на държавния глава за създаване на нов политически проект, но е на мнение, е още е рано Румен Радев да мисли за подобно нещо. Колкото до идеята на президента за създаване на Стратегически съвет, Първанов я смята за разумна. 

В контекста на предстоящите избори Георги Първанов коментира, че винаги е отворен за диалог с други политически сили. „Аз съм отворен за диалог и с БСП, и с цялата левица. И, впрочем, искам да обявя намерението на АБВ, да направи една отворена оферта и към „Позитано“, и към всички политически леви формации, в краткосрочен план или за коалиционно, или просто за взаимодействие, може еднопосочно взаимодействие“, обясни Първанов.

Той подчерта, че монополът в лявото политическо пространство не води до стабилно управление – истина, която е доказана. 

На въпрос за избора на изтребители за българската армия, Георги Първанов посочи, че конкурсът е опорочен и настоя за мораториум върху сделката. Той е на мнение, че сега не е най-подходящият момент за закупуване на изтребители, а старите машини могат да изпълняват функциите си поне още 10 години. 

„В тази ситуация, анализирайки проблемите на нашата сигурност, трябва да наложим мораториум върху тази сделка. Тези 2 или 3 милиарда можем да ги инвестираме в българското производство, да ги инвестираме в сигурност. Имаме още 10-тина години, в които старите ни изтребители могат да изпълняват своите функции. На първо място е проблемът с демографската криза. Могат да се инвестират и в енергетика. Нека да не хвърляме пари в американската икономика непрекъснато“, каза още Първанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5700

3

Годо

30.01 2019 в 20:51

Този дето 20 години изучавал Благоев, сега стана хотелиер. Постоянно гледат да се завират в политиката. Руско мекере и руски гъзоблизец.

10571

1

Hissarion

30.01 2019 в 12:30

След като загубата на младите си кадри, АБВ е политически труп . Оферти от подобни субекти могат да предизвикат само смях.
 
X

Да помогнем на украинските деца!