Първанов: Нямам амбиции да съм пак президент или да ставам премиер

OFFNews 17 септември 2016 в 11:48 6150 4

Първанов: Нямам амбиции да съм пак президент или да ставам премиер

Снимка БГНЕС, архив

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че няма амбиции да бъде отново президент или да става премиер.

„В президентската институция повече не мога да постигна от двата успешни мандата. Ако имахме президентска република , може би щях да се позамисля, но при тези правомощия, мисля, че е по-добре да стоя отзад”, обясни Първанов в предаването „Тази събота” по bTV.

Ще спечелим изборите със силна фигура. Ивайло Калфин е най-добрият държавник, с когото разполага България, категоричен е лидерът на АБВ. 

Той призна, че натурата му не отговаря на премиерския пост. „Аз съм по-съзерцателен, амбицията ми е да съм повече стратег, отколкото да тичам по оперативните задачи. Затова сега политическото лидерство, което има много оперативност, ми тежи, не го крия, но слава богу имам добър екип”, каза Първанов.

Във връзка с темата Първанов отговори и на въпрос, свързан с това какво е довело до провал на преговорите с БСП. „Всичко, което поискаха от „Позитано“, което поиска госпожа Нинова, стана. Кандидатът бе техен, формулата бе тяхна. Защо нещата не се получиха аз не мога да кажа. Аз бях дълбоко изненадан, аз научих от медиите, че те разтурят, провалят преговорния процес. Което за мен си влиза и в разбирането „Съюзници-разбойници“. Причината е външна, тя не е в партия БСП, защото там над 50 процента гласуваха за коалиция. Това не е интересът на двете партии, не е интересът на левицата, не е в интерес на България дори, една такава разпиляна левица“, каза той. 

Георги Първанов посочи още, че една от основните цели на АБВ и нейните партньори, е промяна на модела на управление „Плевнелиев“. Моделът на посочения президент. По думите му една от най-големите грешки на настоящия държавен глава е това, че не изпълнява ролята си на обединител на нацията. „Най-тежкият му грях е например, че разделяше нацията през цялото време. На красиви, умни и добри, и на останалите. Най-тежкият му грях може да бъде, разбира се, и външната му политика, която беше незаслужено провокативна към едни, в това число и към Русия. Тежък негов грях също е и това , че ние от лидер на Балканите , какъвто бяхме на времето, сега сме незабележими в този регион“.

Лидерът на АБВ коментира и спирането на големите енергийни проекти. По думите му България е загубила десетки милиарда лева инвестиции и печалба, а вина за тези провали носят няколко поредни правителства. „Печалбата от реализацията на тези проекти щеше да бъде огромна и това е може би най-голямата загуба за българския преход. Най-голямото престъпление, мога да кажа“.

В заключение Първанов бе призован за мнение и по темата с трусовете около кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. „Самото противоречиво говорене на правителството, самото съмнение, което те изразяват по медиите и на своите заседания и го насочват към света, то обезценява кандидатурата на Бокова, намалява нейните шансове. Това е безумно! Казвам Ви, няма такава външна политика! И трябва да си понесат последиците тези, които правят тази външна политика. Преди всичко външният министър и някои от посланиците, които отговарят в тези страни“.

„Никакъв шанс няма Кристалина Георгиева. Изобщо, има ли длъжност за която Кристалина да не е кандидатствала ?Това с нейната номинация ми се струва много несериозно“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

4

Пешо

17.09 2016 в 14:14

Тц. Тц. То само с бъркане в кацата не става... Трябва и да се отговаря после

10538

1

Black Hex

17.09 2016 в 11:57

Абе не е точно така.
" Ако имахме президентска република , може би щях да се позамисля, но при тези правомощия, мисля, че е по-добре да стоя отзад.”
Баш си го сърби партийният администратор. И си казва точно къде го сърби. Ама де сопа де! На Саркози му се приискало да се прави.