Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първанов: Късният Радев прилича на ранния Борисов

OFFNews 03 октомври 2021 в 18:53 2886 0

Снимка Архив

Георги Първанов

Късният Радев прилича на ранния Борисов, констатира президентът (2002-2012) Георги Първанов.

Репликите на държавния глава "Господин Борисов да престане да използва своята партия като щит и да защити честта й като се кандидатира за президент" и съветът му той да спре да се крие, както се е крил "под полата на госпожа Цачева" напомнили на Първанов за словесната "престрелка" между него и Бойко Борисов от 2009 и 2010 г. Тогава лидерът на ГЕРБ и премиер призоваваше многократно тогавашния президент Първанов да се изправи срещу него, но на парламентарните избори.

"Тогава казах - не съм аз този, който ще хвърли страната в хаос, като оставим двете институции обезглавени, за да удовлетворим някакви лични амбиции и страсти. Това, което сега виждаме, в някаква степен повтаря, макар и с обратен знак, случилото се 2010 година", каза Първанов.

Според него двата цитата, особено този за "полата на госпожа Цачева", показват, че дебатът е загрубял. "Даже ми е малко тъжно, че президентът Радев изостави необходимия утвърден президентски език. Имам чувството, че късният Радев вече прилича на ранния Борисов."

За него би било прибързано да направим извода, че ерата "Борисов" свършва. Но счита, че "настроенията в обществото са в тази посока". "Да, ГЕРБ има висок резултат. Вероятно на предстоящите избори може би ще победи, но връщането на Борисов не е приемливо към днешна дата, така че той трябва да остане на резервната скамейка. Впрочем, както и ГЕРБ като цяло".

Първанов коментира, че състезанието за президентските избори на 14 ноември е станало интересно. "Имаме президент, който стои добре, относително добре. Имаме основна конкуренция в лицето на проф. Герджиков, който вдъхва респект. Техните вицепрезиденти също събират симпатии. Не бива обаче да подценяваме и останалите двойки - те могат да разбъркат картите. Могат да създадат усложнения в кампанията. (...) С появата на Лозан Панов балотажът става твърде възможен. (...) Ако се върнем на основните кандидатури, да, фаворит е без съмнение президентът Радев, но и проф. Герджиков има своите качества."

И все пак за него президенските избори винаги са били непредсказуеми. "Ако ми позволите да върна 20 години лентата назад. Аз бях 40 дни преди изборите на 15-о място по рейтинг според социолозите и взех, че спечелих. Всичко се случва."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews