Първанов: ДПС трябва да седне на резервната скамейка

OFFNews 03 септември 2014 в 10:20 2036 3

Мълчаливо няма да подкрепяме никого, бихме участвали в коалиция, в която ДПС не участва. В ляво и в дясно коалиции са възможни, но при ясни условия. ДПС имаше своята роля, но това, което видяхме през последната година, показа, че трябва да седне на резервната скамейка.

Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в ефира на bTV, като посочи, че според логиката на българската политика формацията му би трябвало да влезе в следващия парламент.

"Хората трябва да запомнят, които са основните послания на партиите", посочи Първанов.

Той отрече да са имали преговори за партньорство с ГЕРБ, като обясни, че в момента води "най-ожесточената политическа битка с Борисов".

"Предизборната кампания е времето за разграничаване. Не зная кои са идеите на ГЕРБ. Борисов изкуствено драматизира картината, търси повече ресурси, за да управлява", допълни Първанов.

Той е на мнение, че за страната няма да е добре ако има еднолично мнозинство в парламента, защото ще има възпроизвеждане на позната силова политика, което не е удачно в такава тежка криза.

Първанов изрази мнението си, че би било по-добре България да е президентска република, защото тогава "избраният поема отговорността и трябва да я носи от началото до края".

Като аргумент в защита на идеята си Първанов посочи, че когато републиката е премиерска, министър-председателят се крие зад парламента. Има възможност да бъде непоследователен, не носи пряка отговорност и прави каквото си иска.

По думите му това личало основно при управлението на Бойко Борисов. 

Първанов коментира и служебния кабинет, както и „Визия 2020" на Министерството на отбраната. Той посочи, че кабинет на проф. Георги Близнашки действа много мащабно.

"Вижте тази прословута "Визия 2020" във военната област - това не е работа на служебен кабинет. Тяхната работа е подготовка на честни избори. Много се опасявам, че МВР ще изпуснат нещата и ще има тази позната покупко-продажба на изборния процес, която опорочи предишните избори", каза още Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!