Първанов: Да не козируваме на Брюксел, да поканим Путин

OFFNews 03 февруари 2017 в 10:12 16801 26

Георги Първанов

Ние няма да козируваме на Брюксел във всяко нещо. Посещението на ген. Радев беше позитивно, но трябва още по-активно да се отстоява българския интерес, не може на нас да ни се спускат всякакви решения и позиции, заяви пред bTV президентът Георги Първанов по повод първото вето на новия държавен глава на Закона за концесиите, което според някои създава риск от наказателна процедура за страната ни.

„В тази криза на Европа, ценностна и политическа, очаквам да видя повече характер от българските политици”, заяви бившият председател на БСП и АБВ. Той отбеляза, че използването на военен самолет за визитата до Брюксел е било знаково и е било с цел Радев „да покаже сила, мощ”.

По думите на Първанов президентът Радев е казал нещо, което не се отличава от позицията на европейските лидери – не може да се гради нова европейска архитектура на сигурността без Москва. Той смята, че санкциите на ЕС носят негативи за България и трябва по-настойчиво да се настоява за тяхната отмяна.

В коментар на визитата на руския президент Владимир Путин в Унгария и коментара му за България, Първанов предложи управляващите да поканят Путин у нас. „Предстои да отбележим юбилейна годишнина от руско-турската освободителна война. През 2003 г. Путин беше в България по повод на тогавашната годишнина. Това беше една много силна визита с последващ политически и икономически ефект. Диалогът би могъл да започне с такова събития в културен план, а след това ще се отпушат възможностите за общуване в икономиката."

Първанов посъветва и следващите български премиери да намерят път към Москва. „Знаете ли от кога български премиер не е ходил в Москва? Това е недопустимо!”.

АБВ заедно с "Движение 21"

Във вътрешнополитически план Първанов коментира, че АБВ започна съвместна работа с „Движение 21” на Татяна Дончева. Според него това е нормална част от процесите вляво и двете формации имат много общи приоритети. Той смята, че новата коалиция „би могла да бъде сериозна алтернатива”.

Макар да напусна председателския пост, Първанов щял да помага на колегите си, макар и „оперативната политика”. „Имам достатъчно влияние и авторитет, не ми трябва титла”, отговори той на въпрос дали ще бъде например почетен председател, както Доган в ДПС.

Ивайло Калфин и Румен Петков пък вероятно ще водят депутатски листи, стана ясно още от разговора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

27

Halo

05.02 2017 в 00:22

Ами защо не го покани в личния си хотел на посещение?
Ще го запознае и с вицето (познава я лично и много) .... :)

63994

26

Red or Dead

03.02 2017 в 17:12

Лопе,тук съм,и съм МНОГО добре :-)
Аз ВИНАГИ съм знаел,че си естет;)
Мисля,че винаги сме се разбирали от....половин дума,въпреки различните възгледи по някои въпроси!
Сега ще ти направя проверка...естетическа..хахаа..жив и здрав бъди;)

29217

25

Лопе де Вега

03.02 2017 в 15:55

Не мога да повярвам, че Гоце пропусна да спомене Великата Годишнина От Най-Великата ..., която се гласи да започне да празнува тук. Или е нещо гузен? Дай да отметнем руско-турската война, а октомврийският преврат сам ще си дойде на място.

Ей, Реди, къде изчезна, човече? Видя ли какво написах за Няшка Захарова? Да видиш, че и аз съм естет.

Поздрав!

63994

24

Red or Dead

03.02 2017 в 15:38

@прокисналия, ми хич не бързам...
наслаждавам се на страста с която ми духаш на САКСА ....Нас ЧЕРВЕНОТО знаме роди ни....:-) :-) :-) :-) :-)

63994

18

Red or Dead

03.02 2017 в 12:53

Хвала ти Жоре...НАЙ-ПОСЛЕ политик каза на глас това което искат 99,99% от българите!
Архара е от мен :-)
 
X

Да помогнем на украинските деца!