Първанов: БСП да остави Ананиев да свърши черната работа в здравеопазването, не е време за вот на недоверие

OFFNews 02 октомври 2018 в 09:51 1623 0

Снимка Архив

България да влезе в лидерската си роля и да призове партньорите ни от ЕС и НАТО при съгласието на Скопие да приемат страната в тези организации с името Република Македония. 

Това призова президентът(2002 до 2012 г.) Георги Първанов по БНТ. Той коментира резултатите от референдума в Македония като незадоволителен спрямо очакванията, макар че и привържениците и противниците на споразумението с Гърция обявиха победа.

Бойкотът на допитването не показва "за" или "против" влизането на страната в НАТО и ЕС, а неприемането на новото име - Северна Македония. Македонците биха могли да заимстват българския опит по отношение на подготовката за членство в тези международни организации - да постигнат консенсус на политическите сили преди определените дати за приемане, призова Първанов. 

"Със заплахата за нови избори като силово действие, като търсене на реванш от едната и от другата страна, се очертава една перспектива за постоянна нестабилност в Македония. Вече не само на етническа основа, но и на  политическа", поясни Първанов. Той изтъкна, че кампанията на премиера Зоран Заев не е постигнала очакваната подкрепа за членството в ЕС и НАТО. 

Не искам да говоря от името на Гърция и не бих водил преговори с нея. Но ако Македония им е стратегически ценна, а не просто фронтова държава, каквато сега искат да я произведат в отношенията с Русия, нека го направят. Ако ние инициираме нещо подобно, можем и трябва да си поставим искането за дефиниране на общата история. Да се разберем със Скопие не на ниво комисия, каквато беше създадена, а на политическо", каза още Георги Първанов. 

Опозицията е в правото си да иска вот на недоверие. Това е начин да се предизвика дебат, но сега не е моментът, коментира Първанов решението на БСП да иска вот на недоверие по темата здравеопазване. 

По думите му министър Кирил Ананиев познава много добре проблемите в сферата и ако някой може да направи реформа, това е той. Ако опозицията трябва да прави тази реформа ще ѝ бъде много трудно, заяви Първанов.

Той смята, че по-добрата реакция на опозицията е да остави опонента да свърши черната работа и след това да се радва на резултатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews