Първанов: Борисов трябваше да се извини на Путин

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2018 в 12:10 2231 1

АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ трябва да се реализират, защото са полезни за страната ни. Те бяха спрени единствено по политико-дипломатически, геостратегически причини.

Това заяви основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „В единия случай един държавен секретар на САЩ каза „Не“ на „Белене“, а в другия случай група американски сенатори застанаха до нашия премиер и се каза, че спираме „Южен поток“. Аз няма да отрека, че съм чувал, че по обществените поръчки за газопровода и ядената централа имало проблеми. Но тогава нека да ги изкарат тези неща, за да ги видим. Трайчо Трайков, например, беше министър и той със сигурност е видял какво има. Да извади, ако има такива данни и да ги покаже на хората. Но това не е основание тези проекти да се спират. Защото така, както ние се бавим и губим темпо и динамика, така виждаме, че Турция строи атомна централа, много мощна, с руско участие. Виждаме също, че Турция прибра и газовите тръби и сега ние чакаме разрешение от Ердоган, за да може една от тези тръби за пренос на синьо гориво да се отклони към България.

Във връзка с темата Първанов посочи, че идеите България да реализира собствен газопровод с Русия са нереалистични, заради това, че страната ни не потребява достатъчно голямо количество от този природен ресурс, за да се изгради подобно съоръжение. По думите му и отклонението, което може да премине през страната ни от „Турски поток“, също е преди всичко с транзитна цел и страната ни тепърва трябва да договаря правото да потребява определено количество от трафика на синьо гориво към Сърбия и други държави, което трудно ще позволи реализацията на газов хъб, тъй като той няма да има с какво да бъде захранван. 

„Газ можеше да има преди 10 години, когато „Южен поток“ можеше да мине през страната ни със 67 млрд. куб. м., когато „Набуко“ можеше да транзитира над 30 млрд. куб. м. и когато договорихме с Азербайджан внос на синьо гориво. Тогава можеше да говорим, че сме лидер в региона и да правим и хъб, и да търгуваме“, обясни Първанов. 

Той коментира и ситуацията около АЕЦ „Белене“. Той заяви, че тезите на противниците на централата, че е сеизмично опасна, са лишени от основание, което се потвърждава и от редица научни доклади.

„Има едно голямо проучване на БАН от 2000 година. Там ясно и категорично е казано, че в последните стотици хиляди години не е имало никакъв разлом. Т.е. няма никаква реална сеизмична опасност. От тук нататък по икономическите параметри се вижда, че проектът може да бъде изгоден. По мое време, когато договаряхме цената, тя беше близо 4 млрд. евро, което беше една прилична цена. Естествено, с времето нещата ескалират. Но нашата цена за „Белене“ е една от най-евтините“, посочи той и даде пример със стойността на подобни съоръжения, които в момента се изграждат в Турция и Унгария. „Ние имаме традиции и постижения в областта на ядрената енергетика. Това е най-чистата и най-изгодната от към гледна точка на стойността на електроенергията технология. Една икономика като нашата, която се надявам, че ще бъде перспективна, без високите технологии на ядрената енергетика е обречена“.

Основателят на АБВ отговори и на въпрос, свързан с това трябвало ли е премиерът Борисов да се извинява на президента Путин заради провала на „Южен поток“.

„Трябваше да има някакво обяснение за случката, за провала. И нека да не се оправдаваме с ЕС, защото Германия и други страни от региона могат да правят „Северен поток“, а ние не можем да се преборим за „Южен поток“. Сега смятам, че това ще стане, защото най-сетне има воля и характер. Що се отнася до извинението, то прозвуча християнски, човешки. Аз мисля, че по принцип в политиката извинението идва с действието. Трябва да има посещение на президента Путин в България. Трябва да има диалог“, категоричен бе Първанов. 

Експерти коментират, че подобни въпроси не могат да се решават на срещи на високо равнище. Напротив, може! 2008 година, когато Путин дойде в България имаше много неясноти по така наречения „Голям шлем“. Тогава министерствата не се разбраха. Имаше 4-5 проблема, които останаха за нас двамата. Седнахме на разговор. Тогава имаше неяснота около собствеността на тръбата. Ние искахме 50 на 50. Путин каза от половин наша дума „Да“. Но това е в случая арбитражната роля на големите, когато целия път преди това е извървян“, каза Първанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8044

1

Backko

06.06 2018 в 13:56

Малък Андрешко си ти!!!

Я кажи на кой ще продаваш тока, когато построиш централа? Белене беше изчислявано преди 20 години когато имахме промишленост и Турция ни купуваше тока. Сега на кой ще го продаваш като построиш тоя АЕЦ? Или това не е толкова важно. Важно е и ние да си имаме АЕЦ, та да се бием в гърдите. А кой ще го плаща сметката, то се знае.

Аман от популисти, на които последна грижа им е народа.