Първанов: Борисов отказа да махне некадърните министри от Реформаторския блок

OFFNews 12 февруари 2017 в 19:51 7787 9

Трябва да отворим икономическите досиета на прехода. Нуждаем се и от ревизия на политическия преход. Това заяви в ефира на БТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

„Преди години още развих тезата за отварянето на икономическите досиета, което знам, че е трудна работа, защото много от следите са заличени. Но най-скандалните сделки, най-грубите кражби в българската икономика, би трябвало да може едно ново управление, което ще разполага и с документацията, да извади на показ. В крайна сметка важно е, ако има престъпление, да се тръгне в посока на прокуратура и съд“, каза Първанов.

Според него в българската политика имало две тенденции.

"Едната е десетоянуарската. Тя е разрушителна, за малко не бутнаха и парламента тогава. Другата е тази на четвърти февруари 1997 г. Тя е политика на съгласието, на разбирателството, на консенсуса, реализиран документално и чрез действия“, допълни той.

Първанов коментира мотивите, с които АБВ прие да участва в правителството, както и причините партията да оттегли своята подкрепа.

„Влязохме в управлението позитивно. Благодарение на нас се направи и програма за управление, която беше доста добра, убедителна, работеща. Лошото е, че в един момент тази програма беше забравена. Второто е, че Борисов упорито отказваше да смени слабите, некадърните министри, защото те му бяха пратени от коалиционните му партньори, а даже някои от тях бяха и лидери в тези парии. Ето това е една зависимост, която блокира работата на предходния кабинет", каза Първанов.

За пореден път той обяви, че остава във АБВ без да се занимава активно с оперативна политика.

"Аз съм се оттеглил от председателския пост и вече имаме нов млад и активен лидер. Аз не бих си позволил да се намесвам. На мен ми е достатъчно да давам идеи, да подкрепям или да обучавам някои от по-младите, които са съвсем в новия ни ешалон. А иначе и аз, и Ивайло Калфин, и Румен Петков сме хора , които оставаме твърдо на политическата си позиция“, добави бившият президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

9

косата

16.02 2017 в 14:33

Проклет бъди, Гоце! Ти и твоето семейство!

Бих добавил - до трето коляно!

23293

7

Стефан

13.02 2017 в 04:44

Имал и друга. Знам го от пожелал да остане анонимен източник в кварталната гаражна бакалница.
А кого интересува личния живот на това лице, и защо? Мене например - хич.

63994

4

Red or Dead

13.02 2017 в 00:09

Ми прав е ПРЕЗИДЕНТЪТ Първанов.....дори е много дипломатичен.....“некадърни“ е МНОГО, АМА МНОООООООГО меко казано........

В сравнение с него плужекът асенофф е жалко и гнусно червейче....