Първан Симеонов: Възрастните се боят от машините

OFFNews 14 ноември 2021 в 09:21 1183 0

„Когато се образува такъв кантар, народът обикновено излиза и наклонява везните в една или друга посока. Когато дистанциите са малки, българите обикновено излизат и решават този ребус.“ Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

„Назад в годините сме наблюдавали по-висока активност най-вече тогава, когато са се появявали нови или по-големи играчи“, допълни той.

Активността не се определя толкова от процедурата и технологията на гласуване, колкото от „менюто“, от това, което се предлага, обобщи Първан Симеонов.

Избори 2 в 1 могат да бъдат стимул за по-висока активност, отбеляза политологът.

Според Първан Симеонов активността на днешния вот може да варира в широки граници. При по-висока активност резултатът би бил по-задължаващ за политиците, смята той.

„На пръв поглед има прилики с предишните вотове – те са в очакваните пречки. Едната е коронавирусът. България беше в много сходна ситуация на 4 април. Сега, като гледам данните, нещата са същите, даже по-добри от тогава по отношение на трендовете на разпространение на коронавируса. Тогава гласуваха около 3 400 000 души. Вторият фактор – това са машините, машинното гласуване. В последните дни имаше някакво брожение на тази тема, което според мен приличаше на прекалена предизборна кампания. Но има друг проблем с машините – възрастните хора се боят от тях. Тези два фактора могат да насочат към потенциално по-ниска активност сред възрастните хора“, открои приликите с предишните два вота за парламент тази година Първан Симеонов.

Симеонов апелира избирателите да не се боят от машините.

Прочитът на изборния процес се случва обикновено през партийни очила, отбеляза политологът, като каза, че за загубилия изборите не са били честни, както и обратното – спечелилият ги смята за честни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews