Първан Симеонов: След Борисов идва Румен Радев - той е новият голям човек

"Позицията на България спрямо Северна Македония е опасно смекчена", заяви социологът

Ружа Райчева Последна промяна на 22 ноември 2021 в 13:29 7774 0

Снимка Архив

Нашето общество размишлява за политиката през личности и някак дълго си задаваше въпроса кой идва след Борисов - отговорът е, че идва Румен Радев. Пред него сега ще има доста повече предизвикателства, защото той е новият голям човек. Балотажът беше протоколен мач. 

Това заяви социологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкън“ Първан Симеонов в интервю пред БНР. 

"Идва Радев и както се вижда, в Народното събрание има мрежа, образувана около него – БСП, "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Дори донякъде и "Демократична България". Това са политически формации, синхронизирани от Радев и на практика лидирани от него.

По думите му тези партии са политически пространства, в които президентът е най-обичаната фигура, наред с лидерите на партиите, а понякога и за сметка на лидерите на партиите – както е в случая с Корнелия Нинова:

"Това е предизвикателство в политиката, "мрежите" са бъдещето на политиката, не йерархията и монолитните структури. Когато Радев изгражда тази мрежа от подкрепящи го формации, той вече става политик, иначе дълго имаше само представителни президентски задачи."

Според Първан Симеонов на държавния глава му се е наложило в много сгъстен ритъм да вземе неизгодни политически решения като въвеждането на мярката със задължителния зелен сертификат:

"Самочувствието идва с победите, а Радев няма голям избор – когато лидираш такава мрежа, всяка отговорност става твоя."

Симеонов смята, че е нормално избирателната активност да е по-ниска на втори тур, особено при положение че възрастните още се притесняват да гласуват на машина и темата с коронавируса е силно политизирана:

"Няма нищо драматично. Тази година гласуваме за четвърти път, а и на тези избори нямаше никакъв залог - беше ясно още от обяд какво ще се случи. Част от причината за ниската активност е това, че ДПС не се мобилизираха. Дори да се бяха мобилизирали, нямаше да успеят да победят Радев – това е част от обяснението защо не го направиха."

Социологът предупреди, че ако България просто "превключи" от една силна личност към друга, това няма да бъде смяна на модела и добави, че пред Румен Радев стои задачата да докаже това, което проповядва.

Позицията на България спрямо Северна Македония е опасно смекчена

"Позицията на България спрямо Северна Македония неусетно мина в друга тоналност и това е опасно. Ние спряхме да се питаме кога Македония ще започне да изпълнява договора и да е колаборативна в историческата комисия, кога ще промени учебниците по история. Вместо това започнахме да слушаме някакви западняшки клишета как България нещо трябвало да направи. Не България, Скопие трябва да направи нещо и тук има консенсус в българското общество."

Първан Симеонов заяви, че е видно как на мястото на българския битов консерватизъм - балкански, мачистки и олицетворяван от Борисов - сега обществото е избрало либерален прозападен интелектуализъм:

"Затова е много интересно как харвардската струя в българската политика ще се отнесе към македонския въпрос, който е един дълбоко балкански въпрос.“

"Продължаваме промяната" идват с написано домашно

По думите на Симеонов, когато желаната от обществото промяна "зацикли" през лятото, се е очаквало на фона на кризите българите да изберат познати модели, но не това се случи:

"Донякъде изненадващо българското общество по-скоро посочи друг път – на продължаваща промяна. Петков и Василев избраха правилното име. Тук обаче има един голям проблем – в парламента имаме около 70 души, които допреди месец и половина не са си представяли, че ще управляват държава. Тези нови политически движения понякога много довеждат и до разочарование."

Той смята, че надеждата на България за стабилност се състои в това, че Кирил Петков и Асен Василев не изглеждат наивни, както е изглеждала формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ":

"Двамата не изглеждат неподготвени за политиката. Напротив - изглеждат като хора, които отдавна са чакали своя ред да влязат и влизат с написана домашна работа и с готови формули."

Според Първан Симеонов българските избиратели гласуват циклично, като преди 20 години през 2001 г. пак са се доверили на млади професионалисти (бел. ред - НДСВ)

"Десет години по-късно реши да заложи на едно момче от народа (бел.ред. - Борисов). Сега залага на момчета от Харвард отново. Тази цикличност може да заприлича на повторение на една и съща грешка. Затова в Петков и Василев са акумулирани много големи очаквания този път поне България да не бута един и същи камък по сизифовски нагоре и той после да я застигне надолу по склона."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови