Първан Симеонов: Политиката е за политици, а Слави не е политик

OFFNews 17 август 2021 в 11:39 3393 0

Ако има нещо хубаво в сегашната ситуация, то е, че много от партиите на терена са забравили и нямат време да измислят стратегия и играят искрено, каза политологът Първан Симеонов пред БНР.

„Дълго време останалите партии на протеста се чудиха каква е играта на Трифонов и накрая усетиха, че няма игра - той просто си е такъв, спонтанен, не е политик. Предлага бизнесмени вместо политици, а политиката е за политици“, коментира той.

Симеонов смята, че е време партиите да направят стратегическа преоценка на следпротестните настроения в обществото.

„Протестът надцени желанието на българите за промяна, то е голямо, но не толкова, колкото протестът пропагандираше. Затова партиите на протеста се скараха. Ако желанието на българите за промяна беше толкова грамадно, нямаше да има време за караници“, смята Първан Симеонов.

Според него хората искат промяна, но и сигурност.

По думите му е нужно да се изтрият част от червените линии на самочувствието и егото, начертани от партиите.

„За да има някакво правителство, това е желанието на българите, г-н Трифонов трябва да намери път обратно, а либералната мрежа в България малко да задържи, ако е възможно, своето донякъде културологично ехидно отношение към г-н Трифонов и неговите привърженици", коментира политологът.

Той смята, че е достигнат нов етап в новата българска политическа история - лявото и дясното се сближават. 

„С изявлението на Христо Иванов, че нямат нищо против да преговарят с БСП за някакъв вид правителство, свършва цял един етап в най-новата българска политическа история – леви и десни са готови да се обединят в някакъв общ фронт срещу ГЕРБ“, заяви Симеонов.

Първан Симеонов заяви, че ако желанието е да се осъществи третия мандат, то той трябва да бъде връчен на най-малката парламентарна група – „Изправи се! Ние идваме“.

"Това е и лява, и дясна мрежа. Малка група, която не може да монополизира мандата и е ясно, че е опосредстващо звено за някакъв формат. Това казва логиката", счита той.

Изпълнителния директор на "Галъп Интернашънъл" добави още, че ДПС са единствената печеливша формация в сегашната ситуация. 

"При плаващи мнозинства обикновено се стига до ДПС. Експертните формули, за които ДПС настоява, намаляват градуса на хейт към движението, а и позволяват те да спечелят някой свой интерес", добави още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews