Първан Симеонов: Не вярвайте на класации и други имитиращи продукти

Нека българският избирател остане със собствената си съвест, разум и сърце и гласува така, както повеляват те, каза директорът на Галъп

OFFNews 02 април 2023 в 08:27 4014 0

Първан
Първан Симеонов.

Директорът на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов обясни пред БНР как социолозите ще събират информация в изборния ден.

"Механизмът на това изследване е сравнително прост - през определена стъпка, в представителна извадка секции в страната, избирателите, след като се излезли от секцията, са приканени да повторят своя вот абсолютно анонимно в една изключително кратка анкета за самопопълване и да я пуснат в една урна. На всеки два часа ние проверяваме получените резултати и те се докладват от местните ръководители в нашата сграда в София, където се прави обобщение на резултатите. На всеки 2 часа ние знаем движението на вота, както и неговата структура по различни демографски признаци или допълнителни въпроси. Онези данни, които могат да се огласяват във в рамките на изборния ден, ние огласяваме в ефира на Българското национално радио. След края на изборния ден в 20:00 ч. вече можем да огласяваме и самите резултати", обясни социологът.

Симеонов призова българските избиратели да се отзовават пред анкетьорите на различните социологически агенции, които се занимават с екзитпол в днешния ден.

"Екзитполът е гаранция за честността на изборния процес. Второ, нека българският избирател, доколкото е възможно, остане със собствената си съвест, разум и сърце и гласува така, както повеляват те, без да се влияе от различните класации или други имитиращи продукти, които текат в различни медии или социални мрежи. Твърде често този тип продукти са наистина компромисни като качество или може да се предположи, че са действително направени, за да влияят на вота в една или друга посока, защото е известно, че понякога резултатите от такива изследвания влияят на вота в една или друга посока", добави директорът на "Галъп интернешънъл болкан".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови