Партиите в Пазарджик не се разбраха за състава на РИК

Диана Варникова, Пазарджик Последна промяна на 08 август 2022 в 09:49 750 0

Представителите на политическите партии и коалиции в Пазарджик не постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия

Снимка Диана Варникова

Представителите на политическите партии и коалиции в Пазарджик не постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия

Представителите на политическите партии и коалиции в Пазарджик не постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия (РИК), която трябва да проведе изборите за народни представители на 2 октомври т.г. Това стана по време на консултациите при новия областен управител Трендафил Величков, който заяви, че организационно-техническата подготовка на изборите е отговорност на държавата и общините, но партиите имат голямата задача да върнат доверието на хората и желанието им да упражнят правото си на вот.

Съгласно Решение №1198-НС на ЦИК от 02.08.2022 г. съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 13-и Пазарджишки избирателен район, е от 13 членове, вкл. председател, двама заместник-председатели и секретар. Разпределението между партиите и коалициите е следното: за коалиция „Продължаваме промяната“ – 4 членове; за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове; за партия „ДПС” – 2 членове; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член; за коалиция „Демократична България – обединение“ – 1 член; за партия „Възраждане“ – 1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

За председател на РИК Пазарджик бяха направени две предложения: от коалиция „Продължаваме промяната“ – Христина Ганчева и от Политическа партия коалиция „ГЕРБ-СДС“ – Антони Върбев.

За секретар на комисията постъпиха три предложения: Партия „ДПС“ – Али Чешмеджиев, Коалиция „БСП за България“ – Виолета Ценова, Партия „Има такъв народ“ – Атанас Петров.

За заместник-председател предложенията са две: партия „Възраждане“– Васил Стефанов и Коалиция „Демократична България“ – Иванка Гатина.

Областният управител Трендафил Величков прикани представителите на политическите партии да потвърдят направените от тях предложения, като ги подкрепят с кратки мотиви, или да ги оттеглят, допълнят или изменят с цел постигането на съгласие. След изслушване на упълномощените представители, партиите не постигнаха съгласие по състава на ръководството на РИК–Пазарджик. Със свое решение ЦИК ще определи състава на РИК-Пазарджик до 12 август 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови