Партиите в парламента научили за горещите точки от Брюксел

Ивайло Анев 24 септември 2015 в 13:01 3905 5

Парламентарно представените партии останаха изненадани от новината, че в България ще бъде изграден регистрационен център за бежанци.

Късно снощи канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че премиерът Бойко Борисов е поискал страната ни да стане гореща точка и на територията ѝ да се изгради разпределителен бежански център. По-рано днес в парламента обаче евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова отрече това да се е случвало.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов поиска обяснение от медиите какво е гореща точка за бежанци.

„Трябва да ми обясните какво е гореща точка, защото аз не зная, а и днес не съм се чувал с Ангела Меркел какво има предвид", заяви Симеонов в кулоарите на парламента.

По думите му никой не си е направил труда да обясни на българските депутати за какво точно става въпрос.

"Дори не се обяснява от вътрешната или външната страна на границата на ЕС ще бъдат тези центрове", посочи и депутатът от "Атака" Магдалена Ташева.

Говорителят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов обяви, че от левицата не са научили нищо официално. "Ставаме свидетели за пореден път как важните за България новини ги научаваме от Брюксел без да имаме ясна позиция на българското правителство", коментира още Мерджанов.

"Чуваме за някакви изненадващи инициативи от страна на Меркел, които се оказват подкрепени и дори поискани от българските представители. "Горещата точка" може да е нещо уместно, но може и да не е - но затова трябваше да бъде проведена дискусия с експерти и всички политически сили", допълни той.

Според Борис Станимиров от Реформаторския блок „горещата точка“ у нас е само хипотеза.

„Това е една хипотеза, в случай, че страната ни бъде подложена на натиск, какъвто има в Гърция и Италия. Вижда се, че там натискът е най-голям, а ние също сме подложени на риск.

Той отрече възможността по този начин да привлечем още бежанци към страната ни. "Не виждам огромно желание у тези хора да минават през България или да остават тук.

Депутатът от ДПС Янко Янков коментира, че най-вероятно има разминаване между това, което е казал премиерът и разбраното от Ангела Меркел. "Може би става дума за грешка в превода", обяви още той.

По думите му Борисов е напълно наясно със ситуацията с бежанците и възможностите на България. "По мое лично мнение премиерът не е казал точно това. Страната ни няма такава възможност да е разпределителен център или както Меркел се изразява "гореща точка", обясни Янков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови