Партиите пестят пари за предизборна кампания, ГЕРБ и Възраждане харчат най-много

Посланията на политическите сили вече минават основно през социалните медии, а не през традиционните, коментира Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда

OFFNews 27 март 2023 в 08:23 3194 1

парламент

Снимка Архив

Народното събрание.

"Имайки предвид социологическите изследвания, които не дават голяма преднина на нито една от партиите и не показват, че ще има и по-висока избирателна активност, кара политическите субекти да пестят средства за реклама, още повече че се задават и местни избори в края на годината". Това коментира пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Анализ на Института показва, че за 20 дни от предизборната кампания са похарчени общо 1,3 млн. лв. без ДДС.

В тази кампания посланията не са толкова разпространявани през традиционните медии, партиите и коалициите се обръщат все повече към социалните, добави тя.

"Няма интерес сякаш към рекламата в медиите към този момент. Вероятно навлизането на социалните медии и видеоклиповете и кратки видеа, които се излъчват там, се използват като реклама от страна на участниците".

По думите й към момента е най-скъпа рекламата на ГЕРБ-СДС и "Възраждане":

"Те са разходвали малко над 250 хил. лв. за кампаниите в 40-те медии, които следим. Това не са огромни средства в сравнение с предишни кампании".

Няма интерес към двете големи частни телевизии, отчете още Лазарова в предаването "Преди всички". По думите й за първи път от 2014 г. насам те заемат задни места.

Само партия "Възраждане" беше подписала договор с Нова телевизия и то за по-малко от 10 хил. лв., даде пример тя и добави, че "Евроком" за пореден път представлява голям интерес.

Ива Лазарова подчерта, че продължава практиката с безвъзмездните договори. Това може да е още една форма, която да е предпоставка да не се плаща за реклама, смята тя и добави, че не е ясно за какво са тези безвъзмездни договори.

По думите й участниците в изборите се възползват от безплатните форми.

Малко над 500 хил. лв. са средствата за медийни пакети, каза Лазарова. По думите й тази държавни средства за реклама се разходват. Не става ясно обаче договорите, подписани с медиите, дали са платени от медийни пакети, отбеляза тя.

По думите й по-малките партии, които предимно използват медийните си пакети, харесват телевизия "Евроком", "Възраждане" също. От ГЕРБ традиционно разпределят средствата си по-равномерно - както към "24 часа" и "Труд", така и към различни телевизии и интернет платформи.

Според Лазарова предизвикателствата са в организрането на работата на изборната администрация:

"Очаква се тази седмица да започнат обученията на секционните избирателни комисии. Администрацията е лицето на изборния процес и от нйната адекватна работа ще зависи доверието ни към него".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?