Партиите отговарят на Радев за актуализацията на бюджета: От 'извиване на ръце' и 'забавяне на процедурата' до необходимост

OFFNews 13 август 2021 в 16:32 5395 0

Снимка Архив - БТА

Представители на парламентарните групи коментираха изказването на Румен Радев, в което той загатна възможността за обвързване на връчването на третия мандат с актуализацията на бюджета.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов определи решението на Радев като "разумен ход". Според него така партиите трябва да осъзнаят отговорността си въпреки провала на първия мандат.

Той заяви, че от ДБ ще разгледат внимателно предложенията за актуализация, след което ще вземат окончателно решение

Председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова коментира, че актуализацията на бюджета е възможна до 2-3 седмици. Тя заяви още, че "парламентът ще диктува темпото". Според Манолова държавата няма да издържи без актуализация на бюджета.

Ивайло Вълчев от Има такъв народ пък лаконично заяви, че преди актуализацията на бюджета са нужни отговори. 

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че от Столетницата отдавна настояват за актуализация на бюджета. Той съобщи още, че партията "не обвързва" забавянето на мандата с актуализирането на бюджета. От БСП ще работят за излъчването на редовен кабинет и актуализация на бюджета.

"Семействата искат да имат спокойствие, да имат нормална зима, да нямат притеснения за една евентуална ковид вълна. Те това искат да видят от парламента, а не караници", допълни още той. 

Гуцанов обясни, че БСП ще предложи служебното правителство да стане постоянно, но не заради липса на кадри. По думите му в партията има много подготвени хора, както и че "част от служебните министри също са свързани с БСП".

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира изказването на Радев, който според нея "чак сега разбра, че има опасност от четвърта вълна... може би сега разбра, че има опасност от мигрантска вълна".

Тя определи обвързването на връчването на мандат с актуализацията на бюджет като "извиване на ръце", а актуализацията - като "подписване на празен чек, срещу неясни условия" кой, как и за какво ще харчи тези пари. Според Атанасова Радев е "разединител на нацията" и "рекетьор". 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира изявлението на президента, който по-рано днес спомена, че за връчването на трети мандат ще актуализация на бюджета. Според Карадайъ това решение е в правомощията на Радев, въпреки "забавянето на процедурата". Той определи актуализацията като "бъдещи политики, които да се реализират", зад които обаче трябва да застане "ясно парламентарно мнозинство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!