Партиите и президентът не се разбраха за актуализацията на бюджета на КСНС

Актуализация ще има, но не с параметрите на служебния кабинет

OFFNews 16 август 2021 в 18:52 4744 1

Снимка БТА Христо Касабов

Партиите не постигнаха съгласие за актуализацията на бюджета на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Това се разбра от изказванията на лидерите на партиите след заседанието.

Председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН), заяви след срещата по бТВ, че мястото за дебат по темата е в парламента, проектобюджета е внесен от служебния кабинет в Народното събрание и предстои обсъждането му в зала.

„Фокусът беше изместен. Не беше мястото в Президентството да се дебатират тези въпроси. Смятам, че народните представители съвсем скоро ще започнат да се занимават с този въпрос. В сряда първа точка в дневния ред ще бъде конституирането на комисиите. Имам уверението от колегите, които ще бъдат в бюджетната комисия, че още в сряда ще има заседание, ако такава бъде избрана и ще започне работа по актуализацията“, обясни Митева.

По време на КСНС са били представени доклади, обобщаващи мотивите за актуализация на служебния кабинет. „Разбирам притесненията на президента, той е поставен в особена ситуация – пред президентски избори и пред вероятността за нов служебен кабинет. Смятам обаче, че отговорността за актуализацията на бюджета е на народните представители на Народното събрание“, допълни тя.

Актуализация ще има, но не с параметрите на служебния кабинет

Според Иваа Митев повечето парламентарно представени лидери са се обявили „за“ актуализация на бюджета, но не с параметрите, предложени от служебния кабинет.

„Няма да има общо становище, което да е изразено публично, тъй като всички участници от страна на парламентарните групи считаме, че темата за актуализацията на бюджета трябва да се дебатира в парламента“, заяви и Десислава Атанасова (ГЕРБ). От ГЕРБ смята, че трябва бързо да им се връчи мандата като втора политическа сила и Атанасова отново заяви, че ще го върнат.

ГЕРБ: На България е нужно спешно правителство

„На България е нужно спешно правителство. Три партии вече са заявили, че са готови да предложат състав на Министерски съвет. Тоест – не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила“, категорична бе Десислава Атанасова.

Нинова: Няма нужда от още пари за ваксини

При наличие на 2,5 млн. ваксини на „Пфайзер“ няма нужда да се дават нови 16 млн. лв. за още 1,5 млн. дози. Това е заявила председателят на БСП Корнелия Нинова по време на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Тя заяви, че по време на срещата е поставила въпроса за социалните разходи и за допълнителни средствата за строителните фирми, които спряха работа. Тя добави, че са коментирани темите, свързани с преизчисляването на пенсиите и актуализацията на бюджета.

„Ние сме „за“ актуализацията на бюджета, но не тази, която внася служебния кабинет – има нужда от корекции между първо и второ четене. Срещнах разбиране от министъра на финансите и на президента, че партиите сме свободни да правим предложения“, посочи Нинова.

Притеснява ни, че предлаганият бюджет е конструиран, очаквайки средства от Плана за възстановяване, каза председателят на групата на „Демократична България“ в парламента Христо Иванов.

„Относно COVID мерките стигнахме до това, че очевидно България навлиза в нова вълна и трябва да се мобилизира цялата мощ на държавата, за да се отговори адекватно на ситуацията. Волята на „Демократична България“ е да направим всичко, за да подкрепим на първо място здравните работници, които са на първа линия“, посочи той.

Манолова притеснена от липсата на съгласие

Председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова каза, че е притеснена от липсата на минимално съгласие на парламентарните партии по отношение на рисковете пред България и евентуалните бъдещи кризи - мигрантската, здравната, социалната с ръста на цените.
Според нея партиите вече са в предизборна кампания и се интересуват само от собствените си партийни интереси, а не от проблемите на българските граждани. "Жалко е, че не разбират отговорността пред хората, която имаме. Цинично е да има събрани близо 2 милиарда лева повече в приходната част на бюджета и заради липсата на разбирателство хората да не могат да бъдат подкрепени", каза Манолова.

Без ИТН няма трети мандат

„За третия мандат Иванов коментира, че „Демократична България“ съзнава, че страната има нужда от управление. Единствения шанс за това е около третия мандат. Имаме ясни ангажименти в нашето предизборно споразумение, в което е включено, че не можем да подкрепим правителство с мандат на БСП“, допълни Иванов.

Той поясни, е ако ИТН не променят позицията си за подкрепа при никакви условия за третия мандат хипотезата за правителство отпада. „Без ИТН няма смисъл от такъв разговор. Не можем да участваме в правителство, което се ползва с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Формула за съставяне на кабинет е възможна. Трудна ще е, затова призивът ни е за преговори преди това“, каза още Христо Иванов.

Относно думите на председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, че джипката вече се кара от Иво Прокопиев, Иванов заяви, че Карадайъ цели скандали. „ДПС се чувства толкова изолирана, толкова лишена от всякакво политическо послание, че се занимава с много евтини конспиративни теории. Тяхно право“, поясни той.

Без обща позиция и за мигрантите от Афганистан

Относно мигрантската криза са били представени данни, но не е имало обща позиция. Ива Митева обясни, че всички представители са се обединили около становището, че темата трябва да се обсъди задълбочено в парламента и спешно да се предприемат мерки.

Десислава Атанасова съобщи, че по време на заседанието е имало гласуване служебният министър на икономиката Кирил Петков да не бъде допуснат заради казуса с двойното му гражданство. "Не може гражданин на чужда държава да присъства на подобен тип разговори и срещи", каза тя и добави, че всички представители на партиите, с изключение на Христо Иванов, са гласували Петков да не бъде допускан на КСНС.

Присъствалите на съвета отказаха подробности за данните представени им от вътрешния министър, тъй като били секретни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews