Партията на Слави иска главният прокурор да се избира пряко от народа

Има такъв народ обещава ведомство на иновациите, както и данъчни облекчения за стартъпи и инвеститори ангели

Рени Петрова 11 февруари 2021 в 15:25 9873 0

Любомир Каримански

Възнамеряваме да има данъчни облекчения за стартиращи компании и за ангелски инвестиции, и особено за компаниите, които намират пряка приложение в реалната икономика. За тях ще има две нива на стимули. Едното ниво ще е за тези, които са стартираща и развиват, а друго - за тези, които са развили вече като стартиращи продукт, услуга или каквато и да е иновация. Предвиждаме създаване на отделно ведомство с ранг на министерство само за иновации. 

Това заяви Любомир Каримански, председател на Комисията по икономика и финанси към ПП "Има такъв народ" на онлайн с представители на BESCO (Българската стартъп асоциация).

"Какво значи данъчен стимул - освобождаване от корпоративен данък за определен период, възможности за по-разширен достъп до финансиране, изграждане на данъчна платформа за възможност чрез нея да са информирани стартиращите компании. Ако трябва да отговоря кратко и ясно - предвижда се данъчен стимул. При нас има един цял стълб, който се занимава с научно-изследоваталската развойна дейност, иновациите и внедряването", добави Каримански. 

Той заяви, че не би коментирал сегашното правителство и действията му по никакъв начин. "Позитивно не бих го коментирал, защото няма нищо позитивно в това, което са направили като реални действия. Не виждам реален резултат. По-скоро ние бихме го направили като ведомство, което да бъде самостоятелно с ранг на министерство. Иначе няма никакъв смисъл, дори това министерство на икономиката да съществува по този начин, както сега", смята икономистът.

Ето и на какви други въпроси отговориха от партията на шоумена Слави Трифонов: 

Много предприемачи в България споделят, че недостигът на добре подготвени кадри е една от основните бариери, с която се борят. 47% от 15-годишните са функционално неграмотни. Мислите ли на този етап какви политики бихте приложили, за да може този процент да бъде на нивото на най-добре представящите се системи?. 

На въпроса отговори Светослав Георгиев, участващ в групата за образование към партията.

"България преди 1990 г. беше една от водещите държави в сферата на образованието. В последните 30 г. страната е изключително зле", каза Георгиев. 

По думите му най-важното е първо да има инвестиции в образованието. "Един от най-големите проблеми е именно с мъртвите души и те трябва да се премахнат. Имаме 50 университета при население около 7 млн. души. Преди около две години един холандски експерт беше дошъл в и каза: "Въз основа на вашата популация, не трябва да имате повече от 10/15 университета". Ако погледнем с какъв бал се влиза, има специалности, в които дори не трябва да сте кандидатствали и да влезете", заяви той. 

Според него трябва да помислим как да вържем образованието с бизнеса, тъй като сега връзката е много слаба. "Мислим в насока да има повече практическа работа. В университетите рядко има така наречения стаж. Появи се в последните години и не е задължителен, на някои места само е. Трябва да има повече възможност за практически опит, като трябва да започва още в средното образование", обясни Георгиев. 

Икономистът Кирил Симеонов допълни, че в момента с делегираните бюджети парите следват ученика и се плаща на калпак, а не се акцентира върху качеството, както и че партията работи в тази насока.

За това какви са вижданията за държавната администрация и ще има ли реформа Любомир Каримански заяви, че трябва да бъдат оптимизирани процесите, за да бъдат скъсени сроковете. "Там, където има възможност да се внедрят центрове за споделени услуги, за да оптимизираме сроковете. Така че хората да усетят това - услугата да бъде сигурна и нейната скорост да бъде на добро ниво", обясни той. 

По думите му в момента се цели невъзможност за въвеждане на електронно правителство, за да може цялата корупционна част да се подкрепя. "Не мислим, че трябва да се премахне изцяло държавната администрация, да я съкратим и т.н. Искаме трансформация на база култура и талант", заяви председателят.

Александър Рашев, член на групата за правосъдие, добави, че се обсъжда законодателна промяна на Наказателния кодекс, с която в случай на бездействие на държавата или администрацията, конкретно случая "мълчалив отказ", и в случай, че отказът е определен за незаконосъобразен с влязла в сила присъда, при връщане на преписката в административния орган и липса на отговор, ще се счита за мълчаливо съгласие. 

На въпрос кога ще бъде публикувана програмата на ПП "Има такъв народ" Пламен Данаилов каза, че "съвсем скоро програмата ще бъде налична на сайта на партията".

Относно промените в правната система и правосъдието Рашев заяви, че приоритети на партията са "цялостна съдебна реформа чрез промяна състава на ВСС, изваждане на прокуратурата от ВСС, пряка отговорност на главния прокурор, въвеждане на механизъм за търсене на такава отговорност, пряк избор от народа на главния прокурор, механизъм за избор на председатели на ВАС и ВКС".

За приоритетите на "Има такъв народ" относно подкрепата на бизнеса Каримански посочи, че "първо трябва да гарантираме развиване на бизнеса без бариери, след това има много мерки за преките чуждестранни инвестиции, стимулиране на иновативната дейност, за да може устойчиво да се развиват ресурсите в отделните региони". 

Според него съществуващите концесии трябва да може веднага да бъдат преразгледани, така че да са в полза на държавата, а не тя да бъде източвана. Пламен Данаилов добави от своя страна, че е нужен и улеснен достъп и прозрачност за кандидатстване на европейските проекти и парите да не бъдат пренасочвани лесно за други цели.

Относно това, че за последните години инвестициите в България са около 1-2 млрд. лева, а през 2007 г. са били  14 млрд. Каримански заяви, че когато трябва да ги привлечем, трябва да има инструментариум от правителството. 

"В продължение на 10 г. управляващите се постараха чрез непривлекателния образ на правителството да успеят да не привлекат чуждестранни инвестиции", смята той. 

Според Светослав Георгиев трябва да бъде премахната идеята за "усвояване на евросредства", както и че когато няма добавена стойност, фирми и компании да не да бъдат финансирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови