Партия Волт: Надигнете се срещу заговора на ГЕРБ и ДПС, готвят бъдеща коалиция

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2019 в 12:57 3661 1

Европейска партия Волт и лидерът й Настимир Ананиев успяха да обединят демократичните партии в борбата им срещу убийството на преференциалния вот от Правната комисия в Народното събрание.

Веднага след гласуването, което се проведе късно вечерта, Ананиев призова чрез социалните мрежи за протест срещу готвените промени. Лидерът на Волт България апелира всички демократично мислещи хора да се съберат пред сградата на парламента, за да изразят своето несъгласие със случващото се.

„В полунощ ГЕРБ подкрепи предложението на ДПС за мумифициране на преференцията. Прагът се вдига и става равен на изборната квота, което го прави невъзможен. За евроизборите трябва да съберете 130 000 гласа, което е нереално. Ще се говори, че има преференция, но след като е неработеща, се лишават хората от глас“, заяви Настимир Ананиев пред медиите.

Представители на Европейска партия Волт раздадоха разяснителни брошури на депутатите, чрез които им обясняват как на практика ще убият преференциите.

В тях е записано, че предложението на Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС лишава гражданите от възможността да разместят избирателните листи, защото кандидатите трябва да съберат 130 000 преференции за евроизборите, 17 000 за парламентарните избори и около 6 000 за местните избори (в София).

Към протеста, организиран от Европейска партия Волт, се присъединиха лидерите и на други демократични формации. Сред тях бяха Христо Иванов от „Да, България“, Атанас Атанасов от ДСБ, Димитър Делчев от „Движение България на гражданите“ и други знакови фигури като Трайчо Трайков. 

Волт първи реагираха, които преди няколко седмици от партията обявиха, че се готви саботаж срещу преференциите.

Гласуването срещу мажоритарния вот нагледно показа, че ГЕРБ и ДПС действат в пълен синхрон, a това най-вероятно е прелюдия към бъдеща коалиция, смятат от политическата сила.

„Ще видим дали в деня на влюбените тази вечна, нерушима любов от ГЕРБ и ДПС ще бъде подкрепена в парламента“, допълни Настимир Ананиев.

От Европейска партия Волт са категорични, че чрез атаката срещу мажоритарния вот се цели осигуряване на безпроблемната подредба на партийните централи в листите. По този начин се дискредитира волята на българските граждани в избирателната система и на демокрацията като цяло.

Протестът пред сградата на Народното събрание днес ще започне от 18.00 ч.

Призоваваме всички, които искат да защитят европейските и демократични идеали, да се присъединят към протеста, заявяват от партия Волт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови