Паролите на имейлите на 2439 държавни служители изтекоха в ''тъмната мрежа''

Ружа Райчева 25 януари 2024 в 15:19 3955 2

Божидар Божанов в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Божидар Божанов в парламента

Паролите на общо 2439 имейл адреса на държавни служители са изтекли в dark web.

Това съобщи министърът на електронното управление Александър Йоловски в писмен отговор на въпрос от депутата от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Божидар Божанов.

Проверката за изтеклите данни е направена от портала HaveIBeenPwned (HIBP), които са сключили договор с електронното управление.

От проверката е станало ясно, че 1516 от тези имейл адреси са в домейни на държавната администрация, 419 от тях са с домейн government.bg, а 504 са адресите на електронни пощи, използващи публични безплатни платформи за служебни цели, като mail.bg, abv.bg, gmail.com и др.

"Тъй като e невъзможно да се определи дали изтекла парола, свързана с конкретен адрес на електронна поща, е парола на самата електронна поща или е парола, която потребителят е използвал за регистрация в случайна интернет страница, констатирането на изтекла комбинация от потребител и парола не се счита за киберинцидент по смисъла на закона", пише Йоловски. 

Когато се установи, че парола на даден държавен служител е изтекла, той получава писмо от Националния екип за реакция на инциденти с компютърна сигурност, в която се предоставя изтеклата парола, свързана с електронната поща и линк към портала HIBP за верификация. 

От Министерството на електронното управление (МЕУ) препоръчват смяна на всички използвани пароли и съветват държавните служители да не използват служебната електронна поща за регистрация в интернет страници с неслужебни цели

HIBP наблюдават 610 домейна на държавната администрация, заради което е "възможно да се извличат данни, свързани с електронна поща в тях", става ясно от писмения отговор на министъра. 

В интернет е бил публикуван файл с 6 милиона записа от български домейни, в който са включени: 

- 552 адреса на държавната администрация;

- 152 неактивни домейна (най-старият е регистриран през 2018 г.)

- 3775 акаунта в edu.mon.bg, представляващи акаунти на ученици, използвани за дистанционно обучение;

- 8 адреса на общински администрации в abv.bg и orbitel.bg.

Бившият министър на електронното управление и депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов коментира в социалната мрежа "Х", че паролите са изтекли в тъмната мрежа, но са били "сменени навреме". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

2

IvoIvo

26.01 2024 в 12:21

Положението е "опсииии"

870

1

Constanza

26.01 2024 в 10:15

Т.е. държавната администрация е сключила договор с портал на име "Have I been pawned"? И част от служебните мейли са в abv.bg и mail.bg? Чудничко.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика