Парламентът в задънена улица по казуса "Крим"

OFFNews Последна промяна на 19 март 2014 в 12:28 4885 14

Пленарна зала

Снимка БГНЕС

В пълно мълчание потъна българският парламент по казуса "Крим".

Нито една от трите проектодекларации (на Коалиция за България, ГЕРБ и "Атака") с тези "за" и "против" решението на Русия присъединила украинската доскоро република не видя бял свят днес, когато се очакваше депутатите да заявят позицията си.

Това стана повод за негодувание от страна на "Атака". Лидерът на националистите изтъкна, че по отношение на Крим и Украйна парламентът прилага "политиката на щрауса".

"Такъв важен въпрос като събитията в Украйна не може да бъде отминаван, не може да си крием главата в пясъка. Не сме чули мненията на лидерите на основните политически сили в парламента. Смятам, че е редно те да изкажат от трибуната на Народното събрание позицията на своята партия", каза Сидеров.

Той припомни, че до края на тази седмица ще се проведе среща на Върха в Брюксел, на която ръководителите на страните-членки ще решат какви санкции да наложат на Русия. Сидеров е категоричен, че преди тази среща министър-председателят Пламен Орешарски трябва да дойде за изслушване по темата в парламента.

Колегата му Десислав Чуколов настоя председателят на парламента Миков да се възползва от правомощията си и да прояви самоинициатива, вкарвайки темата за Украйна в дневния ред. Михаил Миков отговори, че "ще си помисли" дали да се възползва от това свое право, но корекции в програмата така и не бяха направени.

По-късно в кулоарите плъзна слух, че парламентарните групи са се договорили да излъчат свои представители за работна група, която да изготви обща парламентарна позиция по темата с Украйна. Информацията обаче не бе потвърдена официално, но най-вероятно вариантът за обща работна група наистина е обсъждан между парламентарните групи.

Според Страхил Ангелов от "Коалиция за България", който е известен с индивидуалното си мнение по международните въпроси, подобна група изобщо няма да се сформира, защото за руският президент Путин позицията на българския парламент няма значение. Същата позиция бе изразена и от други представители на социалистите.

В крайна сметка темата за Украйна и Крим бе отложена за неопределено време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2014 в 15:24

Сидеров днес - това е БКП вчера! :)

19.03 2014 в 15:07

Ей продажен Миков бе защо обслужваш Брюксел и Щатите, а не искаш да приемеш точката на Атака, която е много важна и наложителна да се види, коя партия на каква позиция е спрямо събитията в Украйна! Атака продължава да трупа популярност и успехи както и тяхната телевизия Алфа увеличава зрителите си! АТАКА ПОБЕДА!

19.03 2014 в 14:53

Сидеров да си пие хапчетата. Умрял е някой за нашата позиция, та зорлем да се вкарваме в поредни филми - като се има предвид какви дебили шетат из Парламента. По-добре една обмислена позиция след няколко дни, отколкото балкански напъни да блеснем, на които ще им берат плодовете и нашите деца.
Аре нема нужда. Дипломацията е една от най-тежките науки и не се сещам и за един елемент в този Парламент, който да я владее добре.

19.03 2014 в 14:13

Много добре е направил парламента...
А не като Плевналиев да се изцепва категорично кой прав кой крив, като че ли от неговото мнение зависи нещо...
Такива категорични мнения са типични за нашите политици от последните десетилетия..
И обикновено са били абсолютно нетактични прибързани действия без визия в бъдещето и без търсене на българския интерес в цялата тази бъркотия..

19.03 2014 в 14:09

сидеров е на заплата при руснаците и това обяснява глупостите, които ръси.

19.03 2014 в 14:03

Е как за Путин нямало значение какво ще каже БСП?! Нали са неговите хора! Тогава за какво ги избрахме? :)

19.03 2014 в 14:02

Мен ако питате, по -добре муньовците в парламента да не взимат никаква позиция, да не стане като с продажбата на земя на граждани на ЕС или като с искането на Прецедента за строги икономически санкции спрямо Русия, при положение, че големите "демократи"се ограничиха със забрана на 20 души да влизат в ЕС.И без това ще сме все от губещата страна, така че по-добре да не се правим на по-големи католици от папата.

19.03 2014 в 13:58

П.П. В Кърджали също ще е празник ако се махне от България и премине към Турция. И ще се пеят песни. А за статута на Крим и доколко е автономна област - просто не си осведомена.

19.03 2014 в 13:56

Нийче,

Като е автономна, защо чуждите руски войски, а не нейните собствени вардеха гласуващите на "демократичния референдум"? И като е автономна защо въобще имаше войска по улиците по време на избори?

Я се скрий по-добре и недей да си изливаш мислите, че предизвикват съжаление.

19.03 2014 в 13:46

Престанете да сравнявате Крим с Кърджали,защото това е много глупаво. Първо Крим е автономна област,която сама гласува бъдещето си,тъй като Кърджали не е при един евентуален референдум,по закон трябва да се включи цяла България. Е познайте какъв ще е резултатът,да не говорим,че населението там ще предпочете да е в Европа,пред това да е в Турция.Сидеров за мен е прав. В момента в Севастопол се пеят песни и по улиците е празник. Той подкрепя решението на народа,а не като другите да подкрепят каквото им се каже.