Парламентът в задънена улица по казуса "Крим"

OFFNews 19 март 2014 в 12:28 5429 14

Пленарна зала

Снимка БГНЕС

В пълно мълчание потъна българският парламент по казуса "Крим".

Нито една от трите проектодекларации (на Коалиция за България, ГЕРБ и "Атака") с тези "за" и "против" решението на Русия присъединила украинската доскоро република не видя бял свят днес, когато се очакваше депутатите да заявят позицията си.

Това стана повод за негодувание от страна на "Атака". Лидерът на националистите изтъкна, че по отношение на Крим и Украйна парламентът прилага "политиката на щрауса".

"Такъв важен въпрос като събитията в Украйна не може да бъде отминаван, не може да си крием главата в пясъка. Не сме чули мненията на лидерите на основните политически сили в парламента. Смятам, че е редно те да изкажат от трибуната на Народното събрание позицията на своята партия", каза Сидеров.

Той припомни, че до края на тази седмица ще се проведе среща на Върха в Брюксел, на която ръководителите на страните-членки ще решат какви санкции да наложат на Русия. Сидеров е категоричен, че преди тази среща министър-председателят Пламен Орешарски трябва да дойде за изслушване по темата в парламента.

Колегата му Десислав Чуколов настоя председателят на парламента Миков да се възползва от правомощията си и да прояви самоинициатива, вкарвайки темата за Украйна в дневния ред. Михаил Миков отговори, че "ще си помисли" дали да се възползва от това свое право, но корекции в програмата така и не бяха направени.

По-късно в кулоарите плъзна слух, че парламентарните групи са се договорили да излъчат свои представители за работна група, която да изготви обща парламентарна позиция по темата с Украйна. Информацията обаче не бе потвърдена официално, но най-вероятно вариантът за обща работна група наистина е обсъждан между парламентарните групи.

Според Страхил Ангелов от "Коалиция за България", който е известен с индивидуалното си мнение по международните въпроси, подобна група изобщо няма да се сформира, защото за руският президент Путин позицията на българския парламент няма значение. Същата позиция бе изразена и от други представители на социалистите.

В крайна сметка темата за Украйна и Крим бе отложена за неопределено време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!