Парламентът ще направи утре опит да продължи с Изборния кодекс

Георги А. Ангелов 28 април 2021 в 12:22 1975 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Ива Митева

Парламентът утре ще направи опит за първо и последно заседание за седмицата, като в дневния ред първоначално ще бъдат само правилникът на Народното събрание и Изборният кодекс. Промените в изборните закони трябва да бъдат приети окончателно. Това се разбра от думите на председателя на парламента Ива Митева ("Има такъв народ") след председателски съвет. Срещата между шефовете на парламентарните групи продължи около два часа и половина, след като сутринта ГЕРБ, БСП и ДПС се въздържаха при гласуване на седмичния правилник на парламента и така той не беше приет.

Утре от 8.30 ч. ще има отново председателски съвет. "Ако днес водещите комисии по законопроектите, които са им разпределени, внесат доклади за първо гласуване, да се обсъди дали те да не бъдат допълнени като точки от дневния ред за тази седмица", заяви Митева. БСП, които днес се въздържаха, защото в дневния ред и в комисиите не влизали техни проекти за закони, ще имат възможност да поставят за разглеждане законите следващата сряда. Тогава е ден на “опозицията” и комисиите могат да се прескачат, и законите да се гледат направо в пленарна зала.

Отхвърленият днес проект за програма включваше още и създаване на комисия за Росенец, както и на комисия, която да разследва факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ и сила при протестите на 10 юли и 2 септември миналата година. От думите на Митева се разбира, че те няма да бъдат гледани утре.

“Не смятам, че има някаква коалиция, просто конфигурацията в парламента е такава, че трудно се събират мнозинства и се взимат решения”, каза Митева на въпрос на OFFNews дали днешното гласуване е показало коалиция между “старите” партии в парламента.

Митева очаква утре да има заседание. "От разговорите, които проведохме, обстановката е спокойна. Смятам, че ще съберем необходимите гласове за откриване на заседанието и провеждането му. Тъй като петък е почивен ден, народните представители ще имат време до 18.00 ч. да си внасят предложенията за другата седмица. Другата седмица знаете, че първата сряда е ден на опозицията. Те ще имат възможност да си внесат и точки, които сме длъжни да разгледаме в пленарното заседание", обясни Ива Митева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови