Парламентът прие единодушно актуализираната рамка на държавния бюджет

OFFNews 11 септември 2021 в 00:26 3128 1

На второ четене парламентът прие единодушно актуализираната рамка на държавния бюджет за 2021 г. В нея са предвидени 2.5 млрд. лв. повече приходи и 2.3 млрд. лв. повече за разходи. 

За провеждането на предстоящите избори в бюджета са заложени допълнително 133 млн. лева.

За октомври, ноември и декември на служителите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда - за работа на първа линия в пандемията от COVID-19 - се предвиждат допълнителни възнаграждения за близо 7 млн. лв. Предложението беше направено от Деница Сачева (ГЕРБ) и беше прието с 188 гласа "за", 28 "против" и 6 "въздържали се".

За Министерството на здравеопазването ще бъдат отделени допълнителни до 224 035 600 лв. - за закупуване на още ваксини срещу COVID-19, за подкрепа на работещите на първа линия, както и за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. Допълнителни близо 16 млн. лв се отпускат за закупуване на Ремдесивир.

Близо 60 млн. лв се предвиждат за обезпечаване на отбраната на границите - заради евентуален засилен мигрантски натиск. За Министерство на отбраната ще бъдат отпуснати близо 22 млн. лв., за МВР - близо 37 млн. лв., а за Държавната агенция за бежанците - 695 хил. лева.

Други 5 млн. лева ще бъдат отпуснати за системата за наблюдение на границата, както и 5 млн. лева - за ремонт на оградата по границата ни с Турция.

Също така депутатите решиха КЕВР да не получи 16.3 млн. лв. за изплащане на дължими суми в изпълнение на съдебни решения. От БСП предложиха тази сума да се пренасочи към МОСВ - за Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

В актуализацията на бюджета са планирани общо до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса и програми за заетост. От тях 350 млн. лева са за запазване на заетостта и за изплащане на компенсации на бизнесите, ощетени заради пандемията. 20 млн. лева са предвидени за изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица, а до 70 млн. лева са за подпомагане на туризма. От тях 6 млн. лева ще бъдат отделени за нереализирани пътувания на туроператори, а 4 млн. лева - за екскурзоводи.

За авиопревозвачите се отпускат до 60 млн. лева, а за автобусните превозвачи - до 40 млн. лева.

За Министерството на културата - за подкрепа на артистите и творческите проекти, засегнати от пандемията - се отпускат допълнителни 16,7 млн. лв. Част от средствата ще бъдат инвестирани за покриване на разходите за електроенергия на държавните и общинските културни институти.

До 70 млн. лева са заложени за подпомагане на земеделските производители, както и 15 млн. лева - за преодоляване на последиците от градушките.

До 100 млн. лева са допълнителните трансфери към общините за изплащане на действително извършени разходи за противоепидемични мерки във връзка с COVID-19.

Допълнителни 23 млн. лева се отделят за образование, от които 15 млн. лева за висшите училища и 8 млн. - за системата на училищното и предучилищното образование.

За пътностроителните фирми се предвиждат още 220 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови