Парламентът отказа на БСП да рестартира "Белене"

Последна промяна на 11 януари 2017 в 15:54 3406 3

Парламентът отхвърли предложението на БСП за рестарт на проекта  АЕЦ "Белене". Социалистите предложиха Народното събрание да възложи на Министерски съвет да осигури реализацията на проекта и да се задължи министъра на енергетиката на всеки три месеца да информира за изпълнението на проекта.

Според БСП проектът "Белене" е печеливш за страната и ако не се отмени решението за спирането на строителството му, прокуратурата ще се заеме с всеки министър, който е продължил да действа за изграждане на атомната централа, без да има решение на НС. Таско Ерменков каза, че централите в България вече са на ръба на технологичното си ползване. 

„Помислете си, днес ако имахме един реактор, работещ, който БСП искаше да работи в „Белене“, щяхме ли да треперим за прогнозата дали ще стане по-студено и какво ще бъде потреблението на електроенергия“, добави още той. По неговите думи България може да изнася електроенергия и да печели. 

Валентин Николов от ГЕРБ обвини депутатите от БСП, че превръщат този дебат в предизборен. Според него аргументите на левицата са в посока привличане на избиратели, а не експертиза. Николов добави, че не е съвсем ясно какво ще са прави с произведените реактори и затова предложенията на БСП са лишени от смисъл. 

Делян Добрев от ГЕРБ допълни, че предложението на БСП е непълно, защото не отменя всички решения, спиращи строителството на АЕЦ "Белене" и че БСП не са пионер в него. Той припомни, че преди месец Министерски съвет е решил да  започне работа по това.

Мартин Димитров от гражданската квота на РБ заяви, че не е разумно да се строи атомна централа и попита левицата защо иска да изложат страната ни на такъв риск. Той попита ГЕРБ защо искат частен инвеститор да строи централата.

Народният представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров също коментира темата и посочи, че трябва произведените реактори да бъдат продадени на по-висока цена. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-9318

1

wayOff

11.01 2017 в 16:07

Виждаме какво предстои - кражби в невиждани размери.....За справка вижте какво се случва с настоящите ядрени проекти по света. Цените отиват към 20-30 милиарда долара и превишават първоначалните прогнози няколко пъти. Може би малко изключение са китайските проекти. Всъщност Китай е единствената държава в момента която може успешно да изгради АЕЦ. Нито САЩ, Русия, Британия, Канада, Япония или Франция са в състояние да изградят модерна централа в рамките на предвидения бюджет ии с по малко от 100% превишаване на проектната цена.......

Гигантската цена на АЕЦ вече не може да се амортизира за експлоатационния период В момента ток от нов АЕЦ е освезаемо по-скъп от фотоволтаик например като начислиш амортизацията.....

Има нянакъв смисъл да праивм АЕЦ, но трябва мног добре да се обмисли. Цената на тока ако се качи 3-4 пъти в следващите 10-15 години АЕЦ може би има смисъл???/