Парламентът остава без председател и днес

Йорданка Веселинова 20 октомври 2022 в 17:29 2736 1

Архив

Снимка БТА

Мястото на председател на парламента и днес остана празно

След два дни заседания и четири процедури депутатите така и не успяха да изберат председател на парламента. Часовникът отново е спрян и заседанието ще продължи утре - за трети ден.

До ситуацията се стигна след като тази сутрин третият опит за избиране на шеф на парламента бе неуспешен. До балотаж стигнаха Йордан Цонев (ДПС) и Росен Желязков (ГЕРБ), но и двамата не минаха прага от 121 гласа. 

След това депутатите си дадоха "едночасова" почивка, която продължи четири часа. Последва стартиране на четвъртата процедура, на която бяха оттеглени кандидатурите на Росен Желязков (ГЕРБ) и Петър Петров ("Възраждане"). Появи се обаче нова номинация - Вежди Рашидов, който да стане постоянен шеф на парламента.

Народните представители се скараха, дадоха си нова почивка, която отново се проточи. Минути преди 17 ч., след 34-часово заседание, за четвърти път бяха приети процедурните правила за избор на председател.

Преди излъчването на номинациите Вежди Рашидов оттегли кандидатурата си.

За председателския пост бяха номинирани Йордан Цонев от ДПС, Цвета Рангелова от "Възраждане", Кристиан Вигенин от БСП.

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" не направиха номинации.

Цонев събра 102 гласа "за", Вигенин - 74, а Рангелова - 27. На балотажа Йордан Цонев отново събра 102 гласа, а Кристиан Вигенин - 73, но и двамата не минаха прага от 121 гласа. ПГ на "Български възход" излезе от пленарната зала и не участва в гласуването.

По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС часовникът отново бе спрян. Народните представители ще направят нов опит да си изберат шеф утре в 10 ч.

След края на заседанието лидерът на "Български възход" заяви, че групата му няма да участва в гласуване, ако преди това политическите сили не са се обединили около една кандидатура. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък отново предложи избирането на ротационен председател, което според него е механизъм за споделяне на власт. До момента тази идея е подкрепена само от ГЕРБ-СДС. Днес и Костадин Костадинов отхвърли предложението, което според него би било неработещо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови