Парламентът може да не заседава всяка седмица

Законопроект няма да се гледа на първо гласуване, преди да е проведено обществено обсъждане

OFFNews 26 юли 2021 в 15:33 5324 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

В сградата на Народно събрание се проведе заседание на временната комисия за работа върху правилника за работа на Народното събрание.

Председателят на парламента Ива Митева съобщи, че е поставила въпроса пред колегите си как да бъде организира работата на НС - дали да има заседания всяка седмица. Тя посочи, че в повечето държави се възприема подход за редуване на пленарна зала с комисии. Митева каза това след първото заседание на временната комисия за изработване на проект на правилник за дейността на 46-ото Народно събрание. Сега депутатите заседават от сряда до петък, а заседанията на комисиите са след обед от вторник до четвъртък.

Изрично записахме, че законопроект няма да се гледа на първо гласуване, преди да е проведено обществено обсъждане и преди докладът да е качен на интернет страницата на НС, каза пред журналисти Митева и посочи, че всички заинтересовани страни имат право да присъстват на разискванията в комисиите.

В същото време проектът на нов правилник предвижда да отпадне текстът, въведен от 45-ото Народно събрание, че всеки законопроект, внесен от народни представители, преминава задължителни обществени консултации по Закона за нормативните актове. Моето лично мнение и на колегите е, че това е на ръба на Конституцията, коментира Митева. Тя посочи, че всеки народен представител има право на законодателна инициатива, а и досегашният текст е неясен и на практика спира работата на комисиите. Така ще има обществени обсъждания на законопроектите на народни представители, но те няма да блокират законодателната им инициатива, обясниха членове на комисията.

Промените предвиждат сливане на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на комисията за гражданското общество с комисията по правата на човека и жалбите. Ще има отделна Комисия по туризъм и отделна Комисия за българите в чужбина. Първоначалният проект предвиждаше да са подкомисии, но от "Изправи се БГ! Ние идваме" и от "Демократична България" възразиха.

Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация и Комисия по електронно управление и информационни технологии. Към Комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се създава подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.

Към Комисията по енергетика и климат ще има подкомисия за зелена политика и климат и подкомисия за контрол на дейността на КЕВР. Към Комисията по бюджет и финанси ще има две подкомисии - за контрол на публичните средства и подкомисия по европейските фондове.

Предвижда се депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. В такива случаи ще се разширява съставът на комисиите.

От ДПС посочиха, че е противоконституционно нечленуващите в парламента група депутати да бъдат лишени от участие в комисии. Затова временната комисия обсъди да се запише, че комисиите се допълват с нечленуващите в парламентарна група.

Всеки народен представител ще може да бъде избран в ръководството само на една постоянна комисия, предвиждат още промените. В комисията беше поставен въпросът дали заместник-председател на парламента може да бъде и председател на комисия. В момента правилникът на НС не предвижда такава възможност.

Времето за възражения по начина на водене се намалява от 2 на 1 минута. Предложението направи председателят на НС Ива Митева, като се аргументира със злоупотребите с тези процедури. В комисиите няма да има спадащ кворум и трябва лично да се гласува, посочи тя. Относно преговорите за бъдещо управление, Митева каза, че не участва в тях, но е поканена в срещата "Правосъдие" днес.

Утре временната комисия по правилника ще продължи работа. Заседанието е от 11.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата