Quantcast

Парламентът дава още 60 хил. лева за системата за гласуване

OFFNews Последна промяна на 07 март 2016 в 15:41 1704 0

pult
Сегашните пултове за гласуване в НСще бъдат подменени с 270 нови

Обществена поръчка за извънгаранционна поддръжка на компютъризирана система за гласуване на Народното събрание с използване на биометрични показатели бе публикувана преди дни на страницата на парламента в интернет. 

Парламентът ще плати общо 60 хиляди лева за нови 270 пулта, два сървъра, монитори и друга техника. От заданието става ясно, че системата за гласуване на практика ще бъде изцяло подменена. В обявата се уточнява, че пултовете трябва да са 270 за 240 народни представители, защото трябвало да има резервни в случаи на повреда. Към изпълнителя има изискване поддръжката да 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата и 365 дни в годината, като неизправностите трябва да започнат да се отстраняват до един час след уведомяването. 

Огледът на пленарната зала може да се извърши в неработно за НС време до 14 март. При оценката на предложенията водеща няма да е най-ниската цена, а икономически най-изгодната оферта. Документите на участниците ще се приемат до 15 март.

Системата за гласуване бе въведена в експлоатация през септември 2008 г. от фирмата "Контракс". През 2009 г. беше надградена с подсистема за биометрични показатели, за да се постигне 100% идентификация на всеки народен представител по време на процеса на гласуване. Гласуването с пръстов отпечатък започна от 29 януари 2010 г.

Биометричните данни от 3 пръста на всеки народен представител се съхраняват под формата на криптиран шаблон във всички пултове, което позволява да се гласува от всяко място в залата. Търсенето и разпознаването в рамките на тези 720 шаблона става за 2 секунди, след което се извършва сравнение на биометричните данни с тези на картата с радиочестотна идентификация на народния представител. При съвпадение, пултът преминава в режим на гласуване, като се активира клавиатурата с трите бутона – "за", "против" и "въздържал се".

В пленарната зала е изградено специално работно място за системен оператор, който следи и управлява подсистемата за биометрични показатели в реално време. Надградената система позволява 100% идентификация на всеки народен представител, като времето за гласуване е до 30 секунди. Ако депутат е забравил картата си му се издава временна, с която да гласува само за деня.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !