Парите за 2018 г. влизат в пленарна зала

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2017 в 07:55 3711 0

Бюджет 2018 влиза в парламента, депутатите ще разгледат първо бюджетите на Здравната каса и Националния осигурителен институт.

Заложените приходи на Здравната каса за 2018 г. са 3 милиарда и 860 милиона. За извънболнична помощ са предвидени 207 милиона лева, със 7 повече отколкото сега.

Парите за лекарства са почти милиард. Ръст на пенсиите, на минималните осигурителни доходи, на майчинските, детските добавки и социалните помощи залага проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване.  

В същото време се предлагат мерки, които ще затруднят достъпа до болнични и до обезщетения за безработица с цел намаляване на злоупотребите и източването на социалната система.

От догодина ще отпадне 5-процентната отстъпка за гражданите, които подават данъчните си декларации за доходи по електронен път. 

Въпреки че се предвижда от догодина всички самоосигуряващи се да се отчитат пред НАП само онлайн, управляващите обмислят да отложат това за 2019 г., за да се организира кампания за раздаване на персонални кодове, съобщи бТВ. Парламентът ще разгледа и намаляването на сумата за плащане в брой от 10 хил. на 5000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови