Парите на гражданите и фирмите в банките са гарантирани

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2014 в 19:31 2809 2

Консултации при президента

Снимка Администрация на държавния глава

Парите на гражданите и фирмите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим.

Това се казва в декларацията, около която се обединиха днес лидерите на политически партии, които бяха на консултации при държавния глава Росен Плевнелиев. 

В декларацията, която беше изчетена от президента пред медиите, се казва, че политическите партии и институциите декларират своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната.

"България е член на Европейския съюз, Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1.95583 български лева са и ще бъдат равни на 1 евро, докато сменим българския лев с евро. Разполагаме с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация, като заставаме зад всяка банка, подложена на атака. Политически сили, представени в българския и Европейския парламент поставят обществения интерес и финансовата стабилност, като част от националната сигурност, над политическите различия и обединяват усилията си за постигане на стабилност и доверие в институциите и икономиката. Предприемат се всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност. Международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана. Няма основание и няма причини да се поддаваме на паника. Банкова криза няма, има криза на доверието и има криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните - преследвани с цялата строгост на закона", се казва още в текста.

В декларацията разпространяването на слухове и неверни твърдения по отношение на финансови институции в България трябва да бъдат преследвани и наказани. "Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни действия за откриване и наказване на извършителите и поръчителите на това злонамерено деяние. Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс", се казва още в текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.06 2014 в 20:48

Защо всички освен президента продължават да мълчат , като партизани на разпит. Орешарски , даже и на снимките , в ъгъла , като случайно попаднал. Все едно не тай а Плевнелиев отговаря за всичко в държавата.
Дано не искат да вкарат Плевнелиев в поредния капан и накрая да викат че той е виновен за банковата криза . Както вече изкараха Бойко отговорен , защото не знам си какво казал.
А нито дума за държавата , която тегли парите от банките .
Нещо много нагласен щастлив край ми се струва , за да е истина .

29.06 2014 в 20:14

... национализирайки КТБ, българската "държава" вероятно си купи и договорите с Тимченко за ЮП и съответно санкции на федералните данъчни служби! Ако това е вярно??? то кошмарната сума от 3,8 млрд. ще се умножи по три пъти:

- ще платиме целия поток за кеф на путин (или неустойките по арбитража)

- ще платиме и евро-санкции за кеф на йотингер

- ше плащаме и по американските санкции... не се знае до кога!

... и за десерт: на всичките мръсници ше им се размине... пари няма да видят, ма ше им се размине...***************

... защото сте прости селянчета... нещо разбрахте ли?

... хахахахахахаха