Паргов: Управляващите в СО творят абсурд след абсурд около ремонта на Графа

OFFNews Последна промяна на 31 август 2018 в 14:58 2757 0

Експерти от СО допускат изграждане на бетонно съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци, силови кабели без защитни канали под пътното платно и шахти за подземни кабели върху пътното платно на улица "Луи Леже", сигнализира председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов

Управляващите в Столична община творят абсурд след абсурд в сагата с ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София. Това коментира лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. В края на работния ден в сряда той, заедно с експерти, направи инспекция на ремонтните работи по централната улица в София. А след това се срещна с граждани, живеещи на ул. "Луи Леже", която е пряка на ул. "Граф Игнатиев". Хората сигнализираха за неправилно и нерегламентирано изграждане на бетонно съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци и се оплакаха от безотговорно отношение на органите, които трябва да дадат решение на техния проблем. Гражданите са крайно недоволни, че сигналите им са прехвърляни от институция на институция и в крайна сметка нищо не се случва по проблема им.

"Оказа се, че около 18,00 часа на строителния обект - ул. "Граф Игнатиев" - няма работници, коментира Калоян Паргов. - Живеещите в кооперациите по улицата споделиха впечатления, че не тече особено напрегнат строително-ремонтен процес. Логично това поставя въпроса за крайните срокове и буди съмнение у гражданите, че те ще бъдат спазени".

По повод изграждането на бетонното съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци на ул. "Луи Леже" Калоян Паргов получи от гражданите папка с документи с цялата им кореспонденция по проблема с отговорните институции.

"Случаят изобщо не е сложен, но за сметка на това е, меко казано, абсурден, коментира той. - На ул. "Луи Леже" има една жилищна кооперация, магазини и два входа за автомобили към двора на 6-о ОУ "Граф Игнатиев". В този участък досега не са разполагани съдове за битови отпадъци. Те са били в зоната на ул. "Граф Игнатиев". А самата ул. "Луи Леже" е "синя зона" и живеещите в кооперациите си плащат годишен абонамент за паркиране там. По проект бетонното съоръжение е предвидено да бъде изградено от източната страна на улицата, откъм оградата на училищния двор. Според отговор на Евгени Крусев, в кадастъра не са били отбелязани подземни кабели, които са под пътното платно от тази страна. По тази причина в заповедната книга проектантът нанася промени и бетонното съоръжение е изградено върху пътното платно в западна посока, на не повече от три метра от входовете на жилищните кооперации. Освен това не е предвидена връзка с канализация и отмиване на евентуални отпадъчни води от битови отпадъци. Опитът с изградени такива съоръжения показва, че в резултат на експлоатацията им има миризми и отпадъци извън заложените съдове, което може да доведе дори до плъзване на различни зарази. Изобщо не е ясно това бетонно съоръжение за отпадъци как ще бъде затваряно и нивелирано, как ще бъде изолирано от повърхности води, дори при миене на улицата, колкото и рядко да става това. Друг абсурд е изграждането на две шахти за подземните кабели, които също са разположени на пътното платно, а върху тях не би трябвало да има автомобилно движение, както и преминаване под уличното платно на окабеляване, без изграждането на защитни канали. В момента кабелите са положени в PVC тръби, които ще се спукат още при полагането на настилките“.

Според Калоян Паргов, ако бетонното съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци, и двете шахти за подземни кабели останат по този начин на уличното платно, почти сигурно ще бъде възпрепятстван подходът на специализираните автомобили като камионите за събиране на боклук, линейка и пожарна, например, до жилищните кооперации и до входовете на училището.

"Гражданите ни показаха отговори от различни институции на техните жалби. За мен тези отговори са напълно формални. Институциите за пореден път си прехвърлят отговорността. В крайна сметка обаче, голямата отговорност е на управляващите в Столична община, коментира още Калоян Паргов. - Затова настоявам заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев, проектантът и надзорът на обекта да докладват в специализираните комисии на СОС още на първите заседания, които предстоят преди редовната сесия на 13-и септември. Очаквам да чуя от тях набелязани възможни решения на този проблем. Според експертите, с които бяхме на срещата с гражданите в сряда, подобно съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци може да бъде изградено в зоната на пресечката на ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Луи Леже" от северната страна върху тротоара и така да бъде разрешен този проблем".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови