Паргов укроти страстите на форума на БСП-София, започнал с обвинения и скандали

OFFNews 06 февруари 2021 в 14:47 3524 0

Силата на компромиса и консеснсуса е спасявала БСП много пъти през последните 30 години. Където е съгласието, там е победата.

С тези думи лидерът на БСП-София Калоян Паргов успокои страстите на градската конференция на БСП-София, започнала с напрежение и остри спорове между двата основни лагера в пяртията. Преди да излязат в почивка, другарите се караха как точно да бъде организирано гласуването в трите многомандатни избирателни района в столицата и от колко души да се състои избирателната комисия, която ще брои резултатите и ще реди окончателните списъци с кандидат-депутатите по вишегласие. Стигна се до обвинения в лъжи и в опити за контролиране на вота. 

Излъчването на форума, който се провежда онлайн, бе прекъснато, а делегатите излязоха в почивка. След нея бе прието компромисно предложение на Янаки Стоилов -  да има по 1 голяма изборна комисия и 2 изборни бюра за всеки многомандатен район. 

След гласуването на това предложение конференцията продължава работа по дневния ред. 

За БСП победата няма алтернатива. Ситуацията изисква да покажем хъс и емоция. Стотици хиляди погледи са вперени в нас и всяко политическо действие от наша страна, получава отзвук, в пъти по-силен отколкото в спокойни и безметежни времена, каза той. 

"Искреното ми желание е хората да видят в БСП жизнена и изпълнена с решимост партия. Ние, в Софийската организация, сме доказали и на избирателите, и на нашите опоненти, че умеем да постигаме резултати. Резултати, които ни дават самочувствието на успешна партия. Партия с стратегическо виждане, която умее да предлага работещи решения", изтъкна Паргов.

По думите му досега ГЕРБ не бил в толкава слаба и в неизгодна позиция. "Инатът им на всяка цена да довършат мандата допълнително отблъсна хората. Ето защо ние сме длъжни да победим ГЕРБ и няма да имаме оправдание, ако не го сторим. Не заради самоцелната победа, а заради всичко, което се случва в България и на българските граждани през последните години", посочи председателят на БСП – София.

В анализа си на обществено-политическата обстановка той отбеляза, че в условията на най-дълбоката и всеобхватна криза от Втората световна война насам, далеч по-ясно проличава всестранното изоставяне на България, която по критерия човешко развитие заема последно място в Европейския съюз. "Проличават също системните пороци и недъзи на управленски модел на ГЕРБ - партията, довела държавата ни до просешка тояга", каза Паргов.

Той изтъкна, че заради епидемиологичната обстановка ще е предизвикателство да се намери подходящ заместител на традиционните форми за агитация. "Целият ни физически и интелектуален ресурс трябва да бъде съсредоточен именно в тази насока - нашите идеи, ценности и послания да достигнат до най-широк кръг от избиратели. Софийската организация има достатъчно сили и самочувствие да изпълни тази задача“" категоричен бе Калоян Паргов.

Председателят на столичната организация на БСП се спря на това, че днешното заседание на Градската конференция се провежда с променен състав. "В резултат на тълкуване на устава, от делегатския състав отпаднаха другари, с които сме водили не една и две битки през годините", каза той и допълни, че някои действия на националното ръководство напоследък будят недоумение.

"С илюзията, че предприетата кадрова чистка ще ни направи по-силни и по-мобилизирани, може да се разделим много скоро. А опитите отсега да се прехвърля отговорността за евентуален провал на изборите намирам за безпочвени", заяви Калоян Паргов.

Той поясни, че е призовал засегнатите делегати, с които са започнали мандата на настоящата конференция, да приемат взетото решение и да се съобразят с него, като се отстранят доброволно от делегатските състави на районните и на градската конференция. "Познавам ги от години и нямам никакво съмнение, че те с всички сили ще работят и този път за победа. Но не мога да премълча, че подходът е грешен, дори нечестен", заяви Паргов.

"Мъдростта, която сме натрупали през 130-годишната си история, изисква в следващите два месеца да концентрираме цялата си воля и енергия за спечелването на парламентарните избори", призова лидерът на столичните социалисти.

"На 1 февруари президентът обяви, че заедно с другарката Йотова ще се кандидатират за втори мандат, което е тяхно конституционно право. А формулата, с която ще се явят, трябва да акумулира широка обществена подкрепа, каквато на практика те имат", изтъкна Калоян Паргов.

Според него хората очакват от социалистите далновидно и адекватно поведение по време на кампанията и в изборния процес. "Да покажем, че БСП е мъдрата, отговорна и предвидима в действията си партия. БСП има силата и потенциала да бъде в основата на мнозинство, около което да се формира новото управление на България. За да случи това, задачата ни е да бъдем първа политическа сила на 4-ти април", заяви в заключение лидерът на БСП – София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче