Паргов към ЦГМ: Апаратите за синя и зелена зона имат ли връзка с НАП?

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2019 в 11:30 2912 0

Апаратите за самотаксуване в "синя" и "зелена" зона имат ли фискална връзка с НАП, пита Калоян Паргов

В ЦГМ ЕАД затрудняват ли се при прилагането на новите изисквания на Наредба Н-18 и ще спазят ли срока до края на март да променят софтуерите и касовите апарати, пита председателят на групата на БСП в СОС

Имат ли апаратите за самотаксуване в "синя" и "зелена" зона за паркиране в центъра на София фискална връзка с НАП? Това пита председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов.

Въпросът му е във връзка с измененията, налагани от Наредба Н-18, която задължава да бъдат направени промени на около 170 000 фискални устройства в страната до края на март. Измененията във въпросния документ, които предизвикаха бурно негодувание от бизнеса и заплахи за протести, бяха приети в края на септември миналата година. Те предвиждат всяка издадена касова бележка да бъде изпращана почти в реално време - до 5 минути - към сървърите на НАП. Досега този процес, според данни на приходната агенция, е отнемал месец. Друга новост е задължително да бъде отпечатван QR-код върху всяка касова бележка. За тази цел обаче са необходими сериозни софтуерни промени и поредна смяна на касовите апарати.

"Промените в Наредба Н-18 засягат пряко общинското дружество "Център за градска мобилност" ЕАД, коментира Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм в СОС. В тази връзка настоявам директорът Румяна Милова да информира всички членове на Комисията по транспорт и туризъм, както и обществеността за процеса на работа по промяна на софтуера за фискална връзка с НАП. Както и да докладва дали "Център за градска мобилност" ЕАД ще се справи с тези промени в указания срок до края на март 2019 г. Освен това, макар и не много, в София има апарати за самотаксуване в "синя" и "зелена" зона. В тази връзка бих искал да чуя от госпожа Милова дали те имат фискална връзка с НАП към този момент и дали софтуерът вече е или предстои да бъде съобразен с новите изисквания на Наредба Н-18?".

Калоян Паргов и останалите общински съветници от групата на БСП са притеснени от твърденията на експерти, че най-затруднени от промените, въведени от Наредба Н-18, ще бъдат фирмите за градски и обществен транспорт. Затова настояват за бърза и изчерпателна информация от страна на ръководството на "Център за градска мобилност" ЕАД и транспортните дружества по въпроса за промяната на софтуерите.