Паргов дари документи и лични вещи на Георги Димитров на музея в Ковачевци

OFFNews 19 юни 2020 в 13:55 3146 1

В деня на 138-ата годишнина от рождението на Георги Димитров, с огромно вълнение искам да споделя с вас, че успяхме да спасим истински реликви – негови лични вещи и документи, които години наред се считаха за безвъзвратно загубени.

Това сподели председателят на БСП - София Калоян Паргов с участници в традиционното честване в с. Ковачевци.

Калоян Паргов и Чавдар Минчев - изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения (НАМО) дариха историческите артефакти на музея на Георги Димитров в родното му място.

„Десетилетия целенасочено се действаше да бъде изтрита паметта за живота и делото на Димитров. А тези страници от историята на страната ни, с които той е свързан и не могат да бъдат изтрити, бяха манипулирани, фалшифицирани и изопачавани“, счита лидерът на столичните социалисти.

„Ето защо е изключително важно да помним, съхраняваме и предаваме на следващите поколения истината за приноса на Георги Димитров към световното ляво движение през 20 век, към общоевропейската борба срещу фашизма, към създаването и изграждането на социалистическа народна република България“, убеден е Калоян Паргов.

Според него житейският път на Георги Димитров е пример за това как, ако имаш идеали, ценности и принципи, кураж и твърдост да се бориш за тях и да ги отстояваш, делото ти се превръща в мисия. „Каква по-голяма цел може да има от това да промениш живота на хората към по-добро?“, риторично пита Паргов.

„Съвременните социалисти сме длъжни пред паметта на Димитров и хилядите знайни и незнайни борци за свобода, социална справедливост и човешки права, да отстояваме социалистическия идеал и да работим да неговото осъществяване“, категоричен е Калоян Паргов.

Издирените и дарени документи и лични вещи на Георги Димитров са Декларация на новото правителство на Отечествения фронт, обявена от министър-председателя Димитров пред Великото народно събрание на 28 ноември 1946 г.; писмо в защита на Том Муни – профсъюзен активист от Калифорния, от 1 юли 1935 г. .- оригинал на английски език и превод на български; снимка от Учредителната конференция на Съюза на Работническата социалдемократическа младеж в България – 18 август 1912 г., Русе; тетрадка на Георги Димитров с упражнения по френски език, правени в Централния затвор в София през 1918 г.; визитна картичка на Георги Димитров като секретар на Общия работнически синдикален съюз в България; портрет на съпругата на Георги Димитров – Люба и албум за снимки, спомен от посещението на Георги Димитров и съпругата му в Будапеща през 1911 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12201

1

nali

19.06 2020 в 14:18

От кога вещите на този доказан престъпник и българоубиец се считат за "реликви".
Не забравяйте, че по неговите заповеди, които праща от Москва, са убити хиляди български интелектуалци и опозиционери в първите години след война от така наречения "Народен съд".