Паргов: БСП-София сформира Тимуровски команди в помощ на възрастните

OFFNews Последна промяна на 16 март 2020 в 13:35 5626 3

Опасността за държавата в момента е много голяма, затова е нужно да подходим с разум, експертиза и отговорност при взимането на мерки за справяне с пандемията. 

Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов във връзка с изключително тежката ситуация в страната, причинена от коронавируса. 

"На първо място, разбира се, са животът и здравето на гражданите. В този момент всеки от нас трябва да бъде отговорен към себе си и близките си. Сега е време за солидарност, съпричастност, смирение и самодисциплина, заяви той. - Много е важно да запазим спокойствие, да не се паникьосваме и да спазваме правилата - висока хигиена, ограничаване на общуването, използване на дезинфектанти. В тежката ситуация, в която се намираме, безотговорността на един човек може да коства живота на много хора. Лекарите и доброволците, които са на първа линия в справянето с вируса, заслужават нашата подкрепа, огромен респект и благодарност. Вярваме на професионализма на ген. Мутафчийски и разчитаме, че мерките и грижите ще са достатъчни, за да не допуснем разрастване на епидемията като в Италия". 

Според Калоян Паргов тази пандемия ще струва изключително скъпо не само на България, но и на света. "Необходими са мерки, за да подсигурим стабилността на държавата, заяви той. - Говорим за три вида мерки - спешни, средносрочни и дългосрочни. Много е важно правителството да даде яснота за състоянието на фискалния и на Държавния резерв. Спешните мерки, които бяха взети за справяне с разпространението на вируса, спряха дейността в няколко много важни сектора от българското стопанство. Малкият и среден бизнес е изправен пред фалит, огромен брой хора може да останат без работа. Затова в момента най-спешно е взимането на социално-икономическите мерки. Те обаче изискват много сериозен експертен анализ, хладен разум и огромна отговорност, за да не счупим държавата. Защото опасността наистина е голяма. Трябва всички да подходим много сериозно. Загубите в икономиката заради вируса тепърва ще ги изчисляваме, но те ще бъдат огромни. В този момент парламентът е мястото, в което трябва да бъдат взети най-важните решения. Надявам се народните представители да проявят хладен разум, солидарност и достатъчно висока отговорност, за да вземат правилни решения".

Калоян Паргов съобщи, че БСП - София сформира доброволчески "Тимуровски команди" с младежи от градската организация в помощ на нуждаещи се възрастни хора в града. "Изцяло се съобразяваме с обстановката и ситуацията и затова затворихме нашите районни клубове във времето на извънредното положение в държавата, каза той. - Искаме да съхраним живота и здравето на нашите членове и симпатизанти, не малка част от които попадат в рисковата групата - на най-застрашените от вируса граждани. Ограничили сме контактите, минаваме на дистанционна работа и комуникираме по телефоните и електронните пощи. Животът продължава, но най-важното е да се погрижим за здравето - нашето и на близките ни. Вирусът не ни плаши, не ни е парализирал, но трябва да бъдем по-отговорни и дисциплинирани. Предвид цялата тази ситуация решихме да организираме младежи, които да се погрижат за възрастните и нуждаещи се наши членове и симпатизанти в София и да им помогнат. Добре познатите от преди време Тимуровски команди ще посещават домовете на хората, ще им пазаруват храна и лекарства и ще им помагат, с каквото е необходимо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1943

3

OtSofia

16.03 2020 в 19:11

"Тимур (от чагатайски: Temür през персийско-арабската форма تیمور – Teymūr, означаващо желязо; 8 април 1336 – 18 февруари 1405), известен още като Тамерлан или Тимур Ланг (Тимур Куция, тъй като има дефект на лявото стъпало), е владетел в Източна, Южна и Централна Азия през XIV в., основател на династията на Тимуридите, на Тимуридската империя, както и прапрадядо на Бабур, основателя на Моголската империя, просъществувала до 1857 година в Индия. Има значителна роля в историята на Средна, Южна и Западна Азия, както и на Кавказ, Поволжието и Русия." Уикипедия. Какво общо има това с коронавируса в София - само Паргов знай. Може би е съкровена тайна на майна? Може би - нещо библиотекарско. Във всеки случай - това е обратното на висините на Солунската гимназия. Там за Тимурщини щяха да го изключат и изритат в помийната яма.

10834

2

случайно прочетох

16.03 2020 в 16:38

Тия могат да опорочат и добрите си намерения с комунистически намеци и определения!

5596

1

NikiDanev

16.03 2020 в 14:01

Комунистът си е комунист, дори и капиталист. Комунистът е български патриот, дори и като е съветски. Изровиха Тимур, скоро ще изровят Альоша, Йосиф Сталин, ЧК... всъщност те не са ги заравяли, заравят си само лайната с надеждата, че няма да мирише много.