Панев: Дали служебното правителство целенасочено не действа срещу националния интерес

OFFNews 29 август 2022 в 16:24 1286 1

Владислав Панев на протест пред президентството

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Владислав Панев на протест пред президентството

Силно се надяваме, но не сме сигурни, че служебното правителство не действа целенасочено срещу националните ни интереси, написа във Фейсбук съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев.

Той съобщи, че съгласно Закона за достъп до информация е изпратил запитване до служебния министър на енергетиката Росен Христов относно преговорите на правителството с "Газпром".

Росен Христов многократно е предупреждавал, че ако до края на годината България не получи договорените количества от "Газпром" и продължава да настоява за изпълнение на клаузите в сключения договор, непризнавайки форсмажор, то тогава руската страна ще заведе арбитраж. Арбитражът е алтернатива на съдопроизводството. По време на арбитраж всяка страна в спора си избира съдия, а след това двете страни заедно избират трети съдия.

Икономисти, експерти и юристи обаче са на обратното мнение - те твърдят, че в момента България е в по-силната позиция, тъй като руската компания наруши договора с промяната на механизма на плащане. Това обаче ще се промени, ако доставките по договора се подновят - тогава Русия ще има основание да осъди страната на арбитраж. В края на миналата седмица бившият финансов министър Асен Василев коментира колко е важно всеки ден "Булгаргаз" да изпраща заявки за доставки и да превежда дължимата сума в долари, както е по договора. Такава бе практиката по време на правителството на Кирил Петков. Въпреки че "Газпром" връща сумите, тъй като не са в рубли, кореспонденцията служи и за доказателство, че България е коректна и изпълнява своите задължения. Миналата седмица обаче служебният енергиен министър съобщи, че тази практика е преустановена.

Ето и целият текст от публикацията на Владислав Панев по темата:

"Понеже служебни министри, включително на отбраната, се упражняват на тема колко ще платим на "Газпром", ако не преговаряме с тях, с адвокат Димитър Стоименов решихме да питаме директно министъра на енергетиката по закона за достъп до информация.

Въпросите са ни дали въобще от "Газпром" е имало някаква комуникация и претенции за плащане от типа "вземаш или плащаш". И дали има становище от юридическа кантора, което да приема за реален риска от плащане на неустойки от "Булгаргаз".

Убедени сме, че такъв риск няма, освен ако министрите със своите изявления и допускания сами не дискредитират българската позиция, която досега беше, че всеки ден завяваме количества природен газ, но не ги плащаме, заради опит за едностранна промяна на дългосрочния договор от страна на "Газпром". Силно се надяваме, но не сме сигурни, че служебното правителство не действа целенасочено срещу националните ни интереси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!