Падна банковата тайна за кредитите в КТБ

Ивайло Анев Последна промяна на 25 юни 2015 в 14:25 5646 5

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за кредитните институции, според които ще отпадне банковата тайна за някои договори в банки, изпаднали в несъстоятелност.

До гласуването се стигна, след като нито един депутат не изяви желание да участва в дебатите.

Целта на поправки беше да се представят причините, които доведоха до фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Те бяха предложени от временна парламентарна комисия по случая.

В досега действащото законодателство не е уреден въпросът, който да засяга разкриването на фактите и обстоятелствата за влоговете и кредитите на клиентите на банка в несъстоятелност.

В първоначалния вариант на законопроекта се предвиждаше банковата тайна да може да отпада по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете, финансовия министър или на синдиците. Между първо и второ четене обаче са били направени промени, според които в шестмесечен срок от обявяването на банката в несъстоятелност и вписването на това в търговския регистър, данните трябва да бъдат оповестени.

Така избирателно ще бъдат обявени размерите на влоговете на политически партии и лидери, високостоящи в държавната администрация, техните семейства и свързани лица.

Промените предвиждат още банковата тайна да отпадне за хората и фирмите с преференциални лихви до 2 г. преди затварянето на банката, както и на спасилите парите си с цесии след 20 юни 2014 г.

След приемането на промените е възможно и оповестяването на консултантски договори с банката, която е обявена в несъстоятелност, както и такива за наем и безвъзмездни договори. Разкриването им ще бъде факт, независимо кога са сключени.

Според поправките стават публични и всички договори на фирми с цел кредитиране на други фирми, необезпечените договори, консултантските договори на банката, безвъзмездните договори, договорите за наем.

С приетите днес законодателни промени, банковата тайна в КТБ за публични личности, партии, лица с преференциални лихви, сделки и прихващания след особения надзор стават публични. Включително и свързаните кредити през фирмите 'пощенски кутии' и докладът на временната парламентарна комисия за безобразията там, коментира депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

С колегата ‪Мартин Димитров по пътя на парламентарния контрол чрез въпроси към министрите вече разкрихме, че над 250 млн.лв. държавни пари бяха загробени там, сега е време обществото най-после да чуе останалата част от истината..Пътят на парите ще ни покаже истината за кражбите и фалита в ‪КТБ‬, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2015 в 16:16

Ами четем, как да не четем. И не само вестници!

Банка утрои големината си при Борисов и под прякото и вещо ръководство на БНБ от избраният повторно Исдкров. Даже специално го свали, за да му гласува доверие. Да се знае, че благодарение на герб този човек е на този пост!
Другото са шменти-капели.

25.06 2015 в 16:06

" ми е важно да знам кои са теглили необезпечени кредити"

Вестници не чЕте ли? 3.5 милиарда са отишли у неколко фирми, регистрирани на адреса на Мустака.

Това, което е интересно е поименно да се разбере кой е правил чадъра.

25.06 2015 в 16:00

Коалиция Бостан, да де, това имам предвид, но забележи "шестмесечния срок преди обявяване в несъстоятелност", сто на сто е съобразен с тегленето на влоговете на сюжетноважните лица, подготвили се за случката, а всички вкупом ще оплюват Костов (пак) и паричките на ДСБ, а не източеното от КТБ в мръсни чужди джобове... АМАН!!!

25.06 2015 в 15:46

Роси обаче имай предвид, че почти 80 депутата от ГЕРБ и 40 от ДПС са имали преди 1 година над 2 милиарда в същата банка и всички си ги изтеглили, а ДП в деня преди затварянето го направи и никой не го коментира вече та тази цифра няма да я разберем публично, но е доста любопитна. Разбрахме че Костов не успял да си изтегли парите и то многократно даже в скандал го превърнаха заради това че не оставил мутрите да го цакат и си спасил и 30 хиляди. Проблемът тук е че те не търсят крадеца на телевизора а разсекретяват вносителите ;D Типично по селско милиционерски, но нали знаеш ръководещата разследването Деси Атанасова е прибрана от улицата злобна женица и доказа че има опит в прикриването на милиарди когато получава добра порция - справка източените 2 милиарда от НЗОК докато беше здравен министър.

25.06 2015 в 15:16

Кристален пример за плиткоумието на т.нар. народни представители. За мен, като редови гражданин без влогове и заеми от КТБ, ми е важно да знам кои са теглили необезпечени кредити и не са ги върнали. Всичко друго - кой имал влогове!!! - изобщо не ме интересува. Това е работа на други служби, ако има пране на пари, например, тогава няма и без това банкова тайна... Просташка държавица, дето със закон ще храни медиите, а няма да си върне парите от истинските крадци...