Отстраняват магистрати от длъжност, ако извършат престъпление

OFFNews 27 юли 2017 в 13:21 6887 0

Магистратите вече ще могат да бъдат отстранявани от длъжност, ако извършат каквото и да е престъпление, е не само свързано с работата им. 

Това предвиждат промените в закона за съдебната власт, които парламентът прие. ГЕРБ оттегли вчера поправките, които забраняваха на магистратски организации да получават финансиране от чужди държави.

Депутатите гласуваха и промяна, според която членовете на ВСС могат да се върнат на по-висока позиция в системата без конкурс, след изтичане на мандата им като кадровици. 

Всички магистрати ще трябва да декларират членството си във всякакви "дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения". Задължението за деклариране важи и за членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите от инспектората. 

Крум Зарков от БСП заяви, че начинът, по който е внесен и приет закона, съсредоточава в себе си всичко, което законодателната техника не трябва да бъде - внесен от никъде, предизвикал обществен скандал, оттеглен в последния момент основен текст от него. И накрая внесен в зала в нарушение на най-елементарния срок, който може да позволи на депутатите да се запознаят с това, което ще гласуват. БСП не гласува "за" нито един текст", категоричен бе Зарков.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов отговори, че по закона е имало широк дебат.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews