Отстраненият от ОИК кмет на варненския район ''Одесос'' обжалва в съда (обновена)

OFFNews 06 февруари 2024 в 12:36 971 1

Цветнен Цветков и Благомир Коцев

Снимка Архив

Цветков (ляво) и кметът на Варна Благомир Коцев

Няколко дни след като ОИК–Варна анулира издаденото на Цветнен Цветков удостоверение за избор на кмет на централния варненски район „Одесос", той обжалва пред местния Административен съд предварителното изпълнение на решението за отстраняването си.

Решението за това беше на общинската избирателна комисия (ОИК) – Варна и излезе късно вечерта в петък, 2 февруари.

Аргументите на Цветков да оспори предсрочното прекратяване на кметските му пълномощия са, че „ще упражни в законоустановения от закона срок, който с днешна дата не е изтекъл, правото си на жалба срещу постановеното от ОИК решение".

В нея се твърди още, че предварителното изпълнение на това решение на ОИК-Варна „ще причини на Цветнен Цветков значителни и трудно поправими вреди", както и че „засяга по недопустим начин конституционно гарантираното на всеки български гражданин право на труд".

Основание за решението на ОИК-Варна е във факта, че Цветков не е напуснал фирмата си ЕТ „ТУКИ - Цветков" към дата 29 януари 2024 г., посочват от избирателната комисия. От там твърдят, че в партидата на ЕТ не са правени промени от 2010 г.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация кметовете на райони нямат право на търговска дейност и участие в управлението и собствеността на компании. Срокът да напуснат фирмите е едномесечен. Изискването е императивно и цели изключването на конфликт на интереси или злоупотреба със служебно положение.

Няколко часа след подаването на жалбата на Цветков за спиране на предварителното изпълнение на прекратяване на пълномощията му като районен кмет, административният съд във Варна я остави без разглеждане. В мотивите си съдът посочва, че за да бъде допустимо искането на Цветков, трябва да има предпоставки за това като например липсата на висящ съдебен процес за проверка на законосъобразността на акта, чието предварително изпълнение се иска да бъде спряно.

До момента обаче не е образувано производство по оспорване на процесното решение - за прекратяването на пълномощията, на ОИК – Варна от Цветков. При липсата на висящ процес по оспорване на административния акт, искането за спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение е недопустимо, мотивират се от съда. 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба, пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Все още се очаква решение на ОИК-Варна и за правомощията на още един варненски районен кмет – Николай Желязков на „Приморски". Сигналът срещу него е със същата дата като този постъпил в комисията за Цветков - 29 януари, и е затова, че Желязков е вписан като ликвидатор на търговско дружество „Контекст Плюс" ЕООД.

И Цветков, и Желязков бяха избрани за районни кметове като представители на коалицията ПП-ДБ.

В понеделник вечерта съпредседателят на ПП, Кирил Петков във Варна коментира казуса с думите, че фактите се проверяват. Никой не е по-голям от закона, ние ще го уважим, каза Петков.

По думите на кмета на Варна Благомир Коцев, Цветков е подал всички документи за излизане от дружеството си, но не е отразено в Търговския регистър и за това трябва да се произнесе съдът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

06.02 2024 в 13:03

Наглед невероятни казуси, но си съществуват. Онзи ден със закъснение от 1 година разбирам, че не са ме уведомили от една община за промяна на градоустройствен план в съседство на мой и мой роднина парцел в провинцията. Роднината го уведомили, а мен не. В същото време в съседната стая на същата тази община отлично знаят кой съм и ми имат всички координати, на които всяка години ми изпращат уведомление за дължимит данъци и такси Обаче в другата стая това нещо не е известно. Ей така понякога се случват нещата у нас.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика