Централният варненски район „Одесос“ остана без кмет

ОИК-Варна анулира предсрочно пълномощията на Цветнен Цветков

OFFNews 03 февруари 2024 в 09:31 3782 3

Снимка

Централният варненски район „Одесос“ остана без избраният си на последните местни избори кмет. Така там най-вероятно ще има нови избори.

Правомощията на Цветнен Цветков (ПП-ДБ) са прекратени предсточно. Решението за това е на Общинската избирателна комисия (ОИК-Варна), а самото то беше публикувано на страницата на комисията късно вечерта в петък – в 21.31 ч., почти час и половина след като претендентът за районния кметски пост от ГЕРБ – бившият евродепутат от времето на НДСВ Биляна Раева коментира в профила си във Facebook - Habemus Odesos („Одесос“ е наш“ или „Имаме Одесос“), игра на думи по подобие на израза след излизането на бял дим от Сикстинската капела при избора на папа.

Според решението, ОИК-Варна анулира издаденото на Цветков удостоверение за избран за районен кмет на район „Одесос“. Копие от него ще бъде изпратено до ЦИК. Самият Цветков може да го обжалва в 7-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Основание за решението на ОИК-Варна е факта, че Цветнен Цветков не е напуснал фирмата си ЕТ „ТУКИ - Цветков“. Удостоверение за актуално състояние от Търговски регистър сочи, че към 29 януари, когато в ОИК е постъпил сигнал за това, Цветков фигурира като собственик на фирмата. В партидата на ЕТ не са правени промени от 2010 г.

Нито в канцеларията на местния общински съвет, нито в ОИК-Варна, нито в НОИ има постъпили уведомления за промяна в обстоятелствата, пише в решението на избирателната комисия.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация, кметовете на райони нямат право на търговска дейност и участие в управлението и собствеността на компании. Срокът да напуснат фирмите е едномесечен. Изискването е императивно и цели изключването на конфликт на интереси или злоупотреба със служебно положение.

В „Одесос“ живеят над 80 хиляди варненци. След решението на ОИК и изтичането на сроковете за обжалване, предстои президентът да насрочи частични местни избори за района.

Решение на ОИК-Варна се очаква и за правомощията на още един районен кмет – Николай Желязков на „Приморски“. Сигналът срещу него е също с дата 29 януари и е затова, че е вписан като ликвидатор на търговско дружество „Контекст Плюс“ ЕООД.

И Цветков, и Желязков бяха избрани за районни кметове от листата на ПП-ДБ. С тяхното остраняване предизвикателствата пред кмета на голямата варненска община Благомир Коцев ще се увеличат. От останалите трима районни кметове от общо петте - те бяха такива и в предишния мандат 2019-2023, двама са от ГЕРБ, а един е от „Алтернативата на гражданите“, макар преди 4 години също да беше част от партията на бившите управляващи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-98

3

br.bravo

04.02 2024 в 01:19

То всико от ПП е грешка, а самите те са най-голямата грешка.

14469

2

случайно прочетох

03.02 2024 в 12:22

Кофти. Дано да е административна грешка...

2099

1

Mateevk

03.02 2024 в 10:11

Борисов не може да се примири със загубите и ще воюва докрай с цената на всичко. Същото се случва и в София - сигнали, дела, лъжи и внушения за купен вот, изчезнали флашки, блокаж на ОС...
 
X

Да помогнем на украинските деца!