Отпускат пари за метрото към Слатина

OFFNews 19 юли 2023 в 15:21 1689 0

Метро

Снимка Архив

До края на годината дават пари за метрото

Разширението на линия 3 на Софийското метро и нови метро влакове, обходният път на Бургас, удълбочаване в пристанище Бургас и модернизация на инфраструктурата на Фериботен комплекс - Варна. 

Това са проектите, които ще бъдат финансирани от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 - 2020 г. до края на 2023 г., когато изтича срокът за допустимост на разходите по оперативната програма.

Правителството одобри промени в програмата, които позволяват да се пренасочат средства от одобрените вече проекти, които няма да бъдат реализирани изцяло до края на настоящата година. Неизпълнените дейности ще бъдат финансирани от Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., за да се гарантира цялостното завършване на проектите. 

Със средства от ОПТТИ 2014-2020 до края на 2023 г. ще бъдат извършени дейности по разширението на линия 3 от метрото в София, участък „ул. Шипка - кв. Гео Милев - ж.к. Слатина - Зала Арена Армеец/Тех Парк София - бул. Цариградско шосе“.

Ще бъде финансиран и проектът за изграждане на обходния път на Бургас от АМ „Тракия“ към летището край града. Предвижда се също да бъде извършено драгиране на територията на пристанище Бургас, както и рехабилитация на инфраструктурата на Фериботен комплекс - Варна.

Проектът за разширението на метрото предвижда изграждане на 6 нови станции, които ще обслужват 65 000 пътници дневно и ще намалят с над 9000 т годишно вредните емисии.

Участъкът през “Слатина” трябва да е готов през втората половина на 2026 г. Трасето ще е с двупътни тунели, изградени с тунелопробивна машина. То започва от ул. “Шипка”, където при строителството на първата част от третата метролиния бе изградена голяма трапецовидна шахта с широчина 10 и 21 м и дължина 60 м. Тя позволява от нея да бъде реализирано отклонението към “Слатина” и “Младост”, без да се спира движението в района.

Първата метростанция - "Ситняково", ще е източно от кръстовището на бул. “Ситняково” и ул. “Гео Милев”. Втората - “Гео Милев”, ще е западно от кръстовището на улиците “Гео Милев” и “Николай Коперник”. Третата - “Слатина”, ще е под платното на ул. “Гео Милев”, западно от р. Слатинска. Станция “Шипченски проход” ще е напречно на едноименния булевард, западно от кръстовището с бул. “Асен Йорданов”. Под източното платно на бул. “Асен Йорданов” - между зала “Арена Армеец” и “София Тех Парк”, ще е станция “Асен Йорданов”. Последната - “Цариградско шосе”, ще е под южния локал на булеварда, източно от кръстовището с ул. “Димитър Моллов”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика