Фандъкова иска от МФ парите от Плана за метрото, за да не спре строежът на третия лъч

Няма одобрена промяна от правителството в общия устройствен план, разширението към Слатина не може да стартира, обясни кметът

Йоана Георгиева 28 юли 2022 в 13:51 2603 0

Метро

Снимка Йоана Георгиева

Строителство на участъка от метрото "МС Хаджи Димитър - ж.к. Левски"

Разширението на третата линия на метрото от Хаджи Димитър до квартал Левски може да бъде възпрепятствано, ако не бъде подписан договор с министерството на финансите и не започне редовното плащане по Плана за възстановяване и развитие. Този участък от третия лъч е заложен в Плана с 217,5 млн. евро. 

Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира строителството заедно с шефа на Метрополитен Стоян Братоев и председателят на СОС Георги Георгив. 

Досега ние финансирахме с общински средства строителството. Към този момент няма забавяне в плащанията към изпълнителите, но това е проект непосилен за финансиране от "Метрополитен", допълни Фандъкова.

Тя припомни, че трасето ж.к. "Хаджи Димитър" - ж.к. "Левски" е с дължина 3 км и 3 метростанции. Около 80% от подземните мрежи са преместени и е започнала същинската строителна дейност. Третият етап от метро 3 се работи в съответните срокове. След построяването на цялата трета линия се очаква метрото да има 50% дял от градския транспорт. Това е най-удобният и екологичен начин на придвижване. 

Все още няма одобрена промяна по общия устройствен план на другото разширение на Линия 3 през кв. Слатина до бул. "Цариградско шосе". 

"Финансирането от Столична община е осигурено, то е със заем от Европейска инвестиционна банка. Но няма одобрена промяна на общия устройствен план, която се прави от Министерски съвет. Три пъти ни се връщаха документите, три пъти ги поправяхме", каза още кметът на София.

В тази промяна Фандъкова е настояла да бъдат заложени ангажиментите, които министърът на финасите в оставка Асен Василев пое към София - за 4 години 143 млн. лв. за метрото, които бяха отрязани от Плана, да бъдат компенсирани от държавния бюджет. 

Фандъкова съобщи, че за тази година в бюджета са заложени първите 40 млн., но рискът за Столична община в следващите години е твърде висок, ако няма гаранции за останалите средства. Надявам се, че което и да е следващото правителство, ще бъде отговорно, за да можем да продължим работа. " - допълни кметът. 

"Обществената поръчка за участъка на метрото от центъра до ж.к. "Слатина" трябва да приключи тази есен, Общият устройствен план също, след него ще се приеме и ПУП. Ако успеем през есента да приемем всичко това, има възможност в края на годината да започне строителството. Крайният срок за изпълнение на участъка ж.к. "Хаджи Димитър - ж.к. "Левски" е средата на 2025 г., а на другия - от центъра до Слатина е началото на 2026 г." - съобщи Братоев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!