Откриха обновената Централна гара в София (снимки)

Премиерът и транспортният министър тръгват с влак към Капитан Андреево

OFFNews 26 април 2016 в 12:48 11481 1

Премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и транспортният министър Ивайло Московски откриха ремонтираната Централна гара в София.

Това е първият основен ремонт на сградата, откакто тя е построена преди 40 години. Рехабилитацията обхваща на чакалнята, подлезите, пероните, част от коловозите, подобряване на енергийната ефективност чрез слънчеви панели на покрива.
Ремонтът започна през април 2014 г. от НКЖИ, а през 2015 г. се включи и общината с частично обновяване на гаровия площад.

На 16 май с министър-председателя Бойко Борисов ще тръгнем от ГКПП "Капитан Андреево" с влак. Максимум до 4 години цялото железопътно трасе по Южна България ще бъде модернизирано за скорост до 200 км/ч. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след откриването на реконструираната Централна жп гара в София.

Според него към днешна дата гарата е готова за експлоатация. "Единствено довършителни дейности се извършват в помещението, където се намира централизацията и контролът на трафика на влаковете. До броени дни и там ще приключи ремонтът. Предстои да се дооборудва детският кът и да минат процедурите по даване под наем на търговските площи", обясни министърът на транспорта. 

"По цялото трасе до Септември в повечето участъци е издаден Акт 16. На практика до септември месец от Пристанище "Бургас" и от Капитан Андреево през Пловдив трасето е готово за скорост до 200 км/ч", подчерта министърът. По думите му, в момента текат процедурите за отсечките Септември - Елин Пелин и София - Драгоман, за да може да се направи връзка между сръбската и турската граница, и Пристанище "Бургас" - сръбската граница. "До три,  максимум 4 цялото трасе по Южна България ще бъде модернизирано за скорост до 200 км в час и паралелно с това БДЖ би трябвало да се подготви с процедура за нови влакове", каза Московски. По думите му, приходите за влаковете ще дойдат от концесията за летище "София", другата част ще бъде коментирана, спрямо възможностите на бюджета.

„Без Господа нищо не може да се направи. Това да е факт е благодарение на Него и нашите усилия”, заяви премиерът Бойко Борисов, който дойде за откриването на гарата. „В дните на смирение само мога да поздравя екипите, които работиха тук, благодаря на синдикатите, радвам се за децата и всички, които искат да спортуват в сферата на железниците в прекрасна зала. Радвам се, че мога да пожелая на всички пътници да се чувстват уютно и комфортно”, каза още премиерът.

Премиерът се обърна към кмета на София Йорданка Фандъкова, като ѝ каза да не обръща внимание на злосторниците, защото мъката им е голяма и е хубаво и те да се смирят."Казах ѝ, представи си, Данче, ако сме на тяхно място. 20 години - нищо не сложил. Тухла върху тухла, само разбивано и изведнъж гледат - едно върху друго толкова хубави неща. То е голяма мъка", каза премиерът. "Много им е тежко. Затова ги оставете, не им обръщайте внимание, смирете се", призова Борисов. „Оставете хората да ползват това, което сме направили", каза в заключение министър-председателят.

Прав е господин Московски като каза, че това беше едно от най-нелицеприятните места в София, заяви Фандъкова. Всички помним, че нямаше как тук да се мине през подлеза. Постарахме да го почистим и приведем в приличен вид, но подготвяме и новия проект, за да може да се реконструира изцяло гаровият площад", обясни тя.  "През 2012 година до тук дойде метрото и гостите на София, както и софиянци могат да имат удобен градски и публичен национален транспорт", каза още кметът на София.

Фандъкова благодари на премиера Борисов, на министър Ивайло Московски и на директора на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев за добре свършената работа и призова столичани и гостите на столицата да пазят съоръжението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

1

Nik68

26.04 2016 в 13:54

"Царете на комедията". И тримата о...ни до уши се изтъпанили имидж да си правят. Московски вече трябваше да си е подал оставката, Борисов да му я е поискал, а Фандъков да се е покрила в "дън гори тилилейски" след гафовете с цената на билетчето и последвалите разкрития за шуробаджанашко печелени на поръчки с престъпно раздути цени в сектор транспорт.
 
X

Да помогнем на украинските деца!