Отхвърлиха предложения от Манолова закон за личната помощ

OFFNews 19 юни 2018 в 19:29 4920 0

Снимка БГНЕС

Проектозаконът на омбудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Проектът предлага хората с увреждания с над 90% намалена трудоспособност да имат правото на личен асистент. 

В момента за личен асистент са подпомогнати 14 000 души, а след промяната от услугата могат да се възползват всички 77 000 души, обясни Манолова. Според предложението личен асистент по 8 часа на ден ще имат хората в най-тежко положение - 14 000 души. Хора в малко по-леко положение обаче също ще могат да имат личен асистент - за по 4 или 2 часа на ден, като се оценява конкретната потребност на всеки човек. 

Законопроектът е подкрепян от протестиращите майки на деца с увреждания.

Той обаче беше отхвърлен от синдикатите и от национално представителните организации на хората с увреждания, които са в конфликт с протестиращите майки. 

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обяви, че предложението не помага на никого. 

Законопроектът получи критики за това, че е "аматьорски", противопоставя различните групи и се фокусира само върху една социална услуга, без да дава комплексни решения. 

Подобно мнение изразиха и от Министерството на финансите, откъдето настояха за цялостна реформа и посочиха, че настоящото предложение се отнася само за една група хора с увреждания. 

Социалният министър Бисер Петков заяви, че би се ангажирал да представи законопроекта пред Министерския съвет, ако той беше одобрен от Националния съвет на хората с увреждания. 

Той предложи текстовете в законопроекта да бъдат припознати от работната група, която изготвя проект за закон за социалните услуги и в която също са включени майки на деца с увреждания, а финансирането да бъде уредено чрез закона за хората с увреждания. 

Петков обяви, че ще информира премиера Бойко Борисов, че решаването на проблема на хората с увреждания трябва да е водещ национален приоритет.

Протестиращите майки на деца с увреждания посрещнаха излизащите от заседанието на Националния съвет с викове "Убийци".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови