От третия път: Вотът на недоверие не мина

Кристина Минчева 22 ноември 2023 в 09:38 2533 0

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Депутатите в пленарна зала

При трети опит за гласуване вота на недоверие депутатите го отхвърлиха. Опозицията остана без подкрепа от някоя от управляващите партии и така "за" гласуваха 71 народни представители, а "против" 155. Вторият вот на недоверие беше внесен от БСП, ИТН и "Възраждане" на 8 ноември заради "провал в политиката по отбрана и национална сигурност".

Ситуацията около вота на недоверие продължи две седмици. Дебатът се проведе миналата сряда (15 ноември). Тогава опозицията обвини изпълнителната власт, че в условия на нарастваща политическа нестабилност и увеличаващи се военни конфликти българското правителство е лишило страната от боеспособност в услуга на чужди интереси, като конкретно посочени са стоте бронетранспортьора и ракети С-300.

На следващия ден (четвъртък, 16 ноември) депутатите трябваше да гласуват вота на недоверие, но ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха залата и отказаха да подкрепят партньорите си от ПП-ДБ заради отхвърления законопроект за незабавна отмяна на дерогацията за внос и преработка на руски петрол.

Липсата на двете партии наложи повторна проверка на кворума, която установи, че освен депутатите от ГЕРБ и ДПС, не са се регистрирали и тези от ИТН и БСП. Така се оказа, че в залата има едва 63-ма народни представители и прегласуването на вота се отменя за следващия парламентарен работен ден - 17 ноември. 

И тогава обаче двата опита за старт на пленарното заседание се провалиха заради липса на кворум и така вотът на недоверие срещу кабинета бе отложен за днес. Той беше отхвърлен без дебати. 

"Това беше смешна история, загуба на време. Аз Ви казах, че този вот на недоверие няма да мине", коментира след гласуването председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Санкционираният по глобалния закон за корупция "Магнитски" депутат заяви, че отношенията в коалицията не са се успокоили въпреки дадената подкрепа при гласуването на вота на недоверие.

"Най-хубавото тепърва предстои" - двузначно заяви той.

Нови парламентарни комисии ще подреждат отношенията в сглобката

Делян Пеевски заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи поисканата от ПП-ДБ анкетна комисия за полицейското насилие при протеста срещу БФС. Той заяви, че движението "подкрепя момчетата", а "Продължаваме промяната - Демократична България" целели да закрият полицията, за което трябвало да си внесат закон.

Пеевски обаче добави, че ДПС ще поиска временна парламентарна комисия, която ще разследва действията в Министерството на електронното управление около сертифицирането на машините за гласуване.

В рамките на малко повече от месец парламентарната опозиция за втори път внася вот на недоверие срещу правителството. Мотивите за първия вот на недоверие се основаха на „провал в енергийната политика“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика