От ГЕРБ опровергаха министъра си, ще се ползва болничен при карантина

Георги А. Ангелов Последна промяна на 26 февруари 2020 в 12:04 3504 2

Даниела Дариткова

Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина, смятам, че това няма да натовари социалната система, каза председателят на ГЕРБ в парламента и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова. 

Вчера здравния министър Кирил Ананиев заяви в Министерски съвет, че тези, които се връщат в България от държави, засегнати от коронавируса и трябва да са под "доброволна карантина", ще трябва да си вземат отпуск, тъй като нямало нормативно основание да се издаде болничен. Затова те ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.

"Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срока, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е те да се свържат с него, за да няма злоупотреби общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от регионите, които са в момента ендемични за коронавирус, каза Дариткова.

Дариткова добави, че доброволната карантина, без право на болничен, ще важи само за неосигурените.

Според Дариткова щабът, който наблюдава ситуацията с коронавируса в България, трябва да осъществи връзката между личния лекар и граничните власти. "Надявам се властите да се свързват със съответния личен лекар, защото всеки гражданин попълва формуляр, в който упоменава кой е неговият личен лекар. Тук могат да се ползват районните здравни инспекции и цялата система, която гарантира справянето с това предизвикателство", каза Дариткова. Тя смята, че най-вероятно не всички подробности са били изяснени на заседанието на кризисния щаб.

Законът е категоричен и осигурените лица имат право да ползват болничен за тъй наречената карантина, заяви и шефът на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. Когато имаш право на обезщетение, е абсурдно да взимаш отпуск, добави той.

"Във връзка със засилващата се тревога за коронавируса, бихме искали да кажем, че ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса. Това не трябва да става за сметка на хората. Указанията от вчера към онези, които са в доброволна карантина, въпреки че няма такова понятие, да ползват платен отпуск или ако нямат такъв - неплатен - са неадекватни и несправедливи", заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

2

Mayya

26.02 2020 в 14:25

Този министър или не знае нормативната уредба, с която работи или целно създава социално напрежение. Не е ясно кое е по-лошо.

17413

1

мнение от IP

26.02 2020 в 12:37

Смятайте министър Ананиев колко е запознат...