От 3,5 г. историческата комисия с РСМ цикли на Средновековието

Има нежелание на нашите колеги да приемат, че имаме обща история, а тя започва от средните векове, каза проф. Ангел Димитров

OFFNews 31 януари 2022 в 10:17 2019 1

Съвместната историческа комисия със Северна Македония е заседнала на Средновековието, защото Скопие не желае да признае общата история между двете страни, обяви съпредседателят на комисията проф. Ангел Димитров пред БНТ.

"Имаме две основни задачи - преглед на учебниците по история и как се преподава съответната материя. Ние сме още в Средновековието, на материята, която се преподава в основното училище. Още не сме стигнали до това, което се преподава в гимназиалния курс, а работим повече от 3 години и половина. Всичко е заради нежеланието на нашите колеги да приемат, че имаме обща история, а тя започва през средните векове. На това се дължи това блокиране на нормалния ритъм на работа на комисията и малкото постигнати резултати", обясни професорът.

Той е настоял отново да се отвори разговора за Гоце Делчев, но заседанието ще бъде след 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Проф. Димитров обясни и какви са различията по темата.

"Когато обсъждаме как да подготвим един текст до правителствата за съвместно честване, колегите от РСМ тръгват от съвременността към миналото - от тяхната представа за Гоце Делчев, без да се говори за Гоце Делчев в неговото историческо време. Това е подход, който не е исторически. Ние предлагаме първо да се оцени една личност в неговото историческо време и оттам да се осмисли значението му за настоящето."

Ученият уточни, че няма да има промени от българска страна в Съвместната историческа комисия със Северна Македония. Хората, които не са вече в нея от страна на РСМ, са я напуснали по собствено желание, а не са били сменяни.

"Странно е да се искат промени там, където решенията се вземат единствено от страната, която е излъчила съответните представители", коментира проф. Димитров. 

И допълни, че до средата на май трябва да има 3 заседания. Българската страна е настоявала да има много повече срещи през годините, за да бъдат постигнати по-бързо резултати. Но в началото това желание е било окачествено като политически натиск. В момента има желание и от другата страна за такива срещи. Първата за годината среща е към края на февруари, посочи експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови