Оставката на Цацаров е бягане пред вятъра, подкрепата за Гешев е 8-10%

OFFNews 17 януари 2022 в 09:36 1903 1

Снимка Архив

Сотир Цацаров е решил да подаде оставка, понеже е разбрал, че ще му бъде отнет достъпа до квалифицирана информация. Това е моят прочит. Каквото и да се говори, убеден съм, че той е бил информиран за проверката, защото са му искани обяснения от служители на ДАНС. 

Това заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов по БНТ. Оставката е бягане пред вятъра, допълни той. 

"За мен е по-важна същината на казуса, защото това, което разбирам през медиите - тези действия са предприети заради онази прословута среща, наречена "ЦУМ-гейт". Още тогава трябваше да бъдат предприети действия по отношение на г-н Цацаров. Политическата ситуация беше такава, че това не можеше тогава да се случи, тъй като службите за сигурност, кадрувани от Бойко Борисов, тяхната задача беше не да разкриват такъв тип случаи, а да ги прикриват", каза Атанасов.

КПКОНПИ беше създадена от няколко структури, сглобени на едно място, за да се намери работно място на Цацаров след като му изтече мандата като главен прокурор, смята Атанасов. Нищо не свърши тази комисия освен да подгони някои от неудобните на властта. Резултати никакви. Затова там е необходимо да се извършат промени. Готвят се законодателни актове, ще ги обсъждаме когато станат факт, каза той.

Атанасов допълни, че е скептичен към начина на работа на такъв тип паралелни институции. За него прокуратурата е органът, който трябва да се занимава с незаконните, нетрудовите доходи. 

Именно заради бездействието на прокуратурата по отношение на толкова фрапиращи случаи, публично известни за корупционни практики - за някакви чекмеджета, за някакви кюлчета, пари заминали някъде, се търси някакъв паралелен механизъм за разследване, смята ген. Атанасов.

Добре е да създадем механизъм, през който да се преследват нетрудовите, незаконните доходи, конфликта на интереси, но не бива една бухалка да я превръщаме в нова бухалка. За мен е важно да се направи радикална промяна в прокуратурата и това е органът, който би следвало да извършва задълбочено разследване на корупционните практики и да се търси отговорност в съда", каза ген. Атанасов.

Главният прокурор Иван Гешев има между 8 и 10% подкрепа от българското общество - дали смята, че с такава оценка е ефективен в борбата с престъпността. Не сме го молили да подава оставка, излязохме с политическа декларация, каза още ген. Атанасов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови