Осигуряват работа на 830 безработни в 14 общини до края на годината

OFFNews 09 август 2017 в 14:10 6260 1

Правителството одобри включването на новата Национална програма за обучение и заетост „Работа” в Националния план за действие по заетостта за 2017 г.

До края на тази година инициативата ще се реализира пилотно в 14 общини с високо равнище на безработица от областите Враца, Видин и Монтана.

По програмата ще бъде осигурена субсидирана заетост на 830 безработни за периода от септември до декември. 

Програмата ще бъде финансирана с 2 млн. лева. Те са осигурени чрез оптимизация на бюджета на социалното министерство, съобщи правителствената пресслужба. 

По новата програма ще се осигурява субсидирана заетост на пълно или непълно работно време. Наетите ще изпълняват различни дейности в частния сектор или общественополезни дейности към общините като ремонт на обществени сгради, комунално-битово обслужване, поддържане на недвижимо културно наследство или оказване на услуги на населението.

Приоритетно в заетост ще се включват продължително безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация.

Работодатели по програмата могат да бъдат частни фирми, общински администрации и предприятия, социални предприятия, неправителствени организации. Те ще получават средства за трудовите възнаграждения на наетите лица и дължимите осигуровки за сметка на работодателя, съгласно Националния план за действие по заетостта за 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови