17% от младите в България са трайно безработни

Йоанна Димитрова 30 май 2017 в 16:02 5451 1

Снимка Йоанна Димитрова

Младите между 15 и 29 години в България са над 1 милион, от тях 17,4 % (203 475) са с трайно неуспешна реализация на пазара на труда и са изложени на риск от социално изключване, съобщиха днес на пресконференция във връзка с проекта “Компас – активиране на пазара на труда“.

Данните представи ръководителят на проекта Златка Господинова. В сравнение с ЕС този процент е 8 %.

От заключителния доклад по проекта става ясно, че значителна част от младежите у нас нямат правилното кариерно насочване. Не са малко и младежите, които дори не знаят къде се намира бюрото по труда за техния град или село.

До икономически неактивните младежи се стига сравнително трудно, защото са се затворили в малкото село, в своята фамилия или своя етнос. Това „скриване“ се подсилва и от факта, че в България все още не работи възможността да бъдат признати знанията, които не са придобити в образователна институция. Ако това се промени и те бъдат признати, то десетки хиляди хора могат да излязат от сивия пазар и да се появят на реалния пазар на труда“, каза Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш министър на труда и социалните грижи.

Основната цел на проекта е активиране и интеграция в заетост на младежи от 15- до 29-годишна възраст, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост, вкл. не са регистрирани като безработни лица в Агенцията по заетостта. Пловдив, Плевен, Ямбол, Враца, Смолян и Ловеч са областите, обхванати от проекта.

Балканският институт по труда и социалната политика (БИТСП) работи по "Компас" от 14 месеца и помага на младите у нас да довършат образованието си и да се развият кариерно.

57,1% от участниците в проведеното 10-дневно мотивационно обучение смятат, че то ще им бъде в полза за бъдещото им развие, 1,4% нямат отношение към инициативата, а 17.1% са пасивни по отношение на намиране на работа.

ОТ БИТСП са работили с 6 мотивационни групи, в които са участвали 4 експерти и психолог, а младежите, включили се в обучението, са 66.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

30.05 2017 в 16:18

Младежите в България са над 1 милион, от тях 17,4 % (203 475) са с трайно неуспешна реализация на пазара на труда

И тия... ЦЕНЗУРА от тоя проект за едни пари за усвояване моля ти се!?
Абе аланкоолу, я първо кажи кои са "младежи" - между колко и колко години ги броите тези младежи?
Второ кажи колко от тях последната година са живели в България?
Та нататък ние знаем как се смятат процентите.
Пък ако взема да попитам за етническата принадлежност на уж преброените "младежи" не знам какви стархотии ще излязат!
Нищоправещи мухльовци, без извинение сте всички вие.
За такива като вас - Крепостинечство! То е 100% вяра в това, че в утрешния ден ВСЕКИ ЩЕ ИМА РАБОТА!
:)

 
X

Подкастът на OFFNews